Van seksclub in Klein Ulsda naar Oldambtster boerderijen bij de Hamdijk (Luisterwandeling langs vervallen boerderijen in De Graanrepubliek)

Peergroup Locatietheater komt met de luisterwandeling Huilende Bruiden naar de Hamdijk. Documentairemaker Tom Tieman neemt als verteller de wandelaars mee langs de Hamdijk bij Bad Nieuweschans waar enkele Oldambtster boerderijen staan.

Veel van deze monumentale boerderijen in de Graanrepubliek dreigen te verkommeren tot onverkoopbare gebouwen. De eigenaren van de boerderijen kunnen het onderhoud niet dragen. De boerderijen en graanschuren zijn te groot en het herstel en onderhoud te kostbaar. De schuren storten in, de voorhuizen verpauperen en het pleisterwerk van de vrouwenbeelden bladdert af. Huilende Bruiden, worden ze ook wel genoemd.

Dit erfgoed van de Graanrepubliek staat op het punt van instorten. Wat doen we om het tij te keren? En wat gaat er verloren als we niets doen?

Persoonlijke zoektocht naar waarde

Huilende Bruiden is een persoonlijke zoektocht naar waarde die voert langs boerderij-eigenaren, historici en erfgoedbewakers. Wat bewaren we en wat niet? En wat laten we achter voor latere generaties?

Tom Tieman, maker van Huilende Bruiden: Ik heb een fascinatie voor leegstaande gebouwen en ruïnes. Ze raken bij mij aan de vragen: wat blijft er over van ons bestaan als we er niet meer zijn? Wat laten we achter voor het nageslacht? Wat verdwijnt? En wie bepaalt wat we ons herinneren en wat niet? Tom debuteerde in 2017 met de documentaire De Laatste Boer van Euvelgunne.

Speeldata en kaartverkoop

Speeldata zijn van 14 tot en met 24 oktober, tussen 11.00 en 16.00 uur. Gestart wordt vanaf Club Chantall aan de Ulsderweg 5 in Klein Ulsda  (A7 richting Bad Nieuweschans, afslag 48). De toegangsprijs, inclusief koffie of thee is 15 euro. Noabers betalen 12,50 euro en studenten 10 euro. De kaartverkoop start begin september, via www.peergroup.nl.