Twee verdachten aangehouden op verdenking van brandstichting en poging moord op journalist Willem Groeneveld

De politie heeft vannacht twee personen aangehouden. De mannen worden verdacht van brandstichting en poging moord, nadat zij in de nacht van woensdag 18 op donderdag 19 augustus brandend materiaal in en tegen de woning van een journalist in Groningen hebben gegooid. Bij het incident raakte niemand gewond.

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) nemen de zaak hoog op en startten een uitgebreid onderzoek. Er is meteen een buurtonderzoek gedaan en gistermiddag hebben politie en het OM een opsporingsbericht met beelden van de verdachten gepubliceerd.

Twee mannen uit de stad Groningen
De verdachten zijn twee mannen (31 en 32 jaar) uit de stad Groningen. De politie kwam de verdachten op het spoor door rechercheonderzoek en de tips die binnen kwamen na het delen van de beelden. “Niet alleen de politie heeft deze zaak hoog opgenomen, we zien dat mensen veel hebben meegedacht”, zegt districtschef Frank Smilda. “De beelden zijn massaal gedeeld en de tips hebben er mede voor gezorgd dat de verdachten zo snel konden worden aangehouden.”

Wat de aanleiding voor de aanslag is geweest zal uit het vervolgonderzoek moeten blijken. De beelden van de verdachten zijn van www.politie.nl verwijderd. De politie vraagt iedereen die de beelden heeft gedeeld dit ook te doen, om zo het vervolgonderzoek zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen. 

PersVeilig
De politie en het OM treden hard op in geval er journalisten mishandeld of belaagd worden. Hoofdofficier Diederik Greive: “Nederland is een vrije rechtsstaat waarin journalisten gewoon hun werk moeten kunnen doen en niet beperkt worden door mensen die ze bedreigen of, nog erger, geweld tegen ze inzetten.” Bij zulke incidenten wordt gehandeld conform de afspraken die zijn vastgelegd in het protocol PersVeilig. De opsporing en vervolging van verdachten bij strafbare feiten tegen journalisten krijgen hoge prioriteit. Verdachten worden sneller voor de rechter gebracht. De strafeis bij agressie en geweld tegen journalisten wordt door het OM verdubbeld. Journalisten moeten in alle vrijheid hun werk kunnen doen. 

Zie ook: https://hetstreekblad.nl/artikel/1174953/molotovcocktails-door-het-raam-gegooid-bij-journalist-willem-groeneveld-uit-groningen-sikkom-ndc-mediagroep-politie-onderzoekt-en-neemt-zaak-hoog-op.html.