Op zoek naar nachtvlinders in Ter Wupping

Staatsbosbeheer gaat vrijdagavond 3 september, in het kader van de Nationale Nachtvlindernacht, met belangstellenden op zoek naar nachtvlinders in Ter Wupping. Gedurende de avond zal de boswachter meer vertellen over de geheimzinnige wereld van de nachtvlinder.

Nachtvlinders zijn normaal gesproken niet zo gemakkelijk te zien en dus moeten ze gelokt worden. Dat gebeurt met speciale lampen bij een opgespannen laken. Dan wordt opeens zichtbaar hoeveel verschillende nachtvlinders er voorkomen. In Nederland zijn dat er meer dan 2000.

Op allerlei manieren aangepast

Om in het donker te kunnen leven hebben nachtvlinders zich op allerlei manieren aangepast. ’s Nachts, in het donker, zijn ogen niet zo nuttig. Nachtvlinders kunnen daarom niet zo goed zien. Maar ze kunnen wel heel goed ruiken. Daarom gebruiken nachtvlinders hun neus als ogen. Dat doen ze met hun antennes. Daarmee kunnen ze voedsel of andere vlinders over kilometers afstand ruiken. De mannetjes van de nachtvlinders hebben vaak antennes die heel erg geveerd zijn, zodat ze in de paartijd de vrouwtjes nog beter kunnen ruiken.

Bij nachtvlinders eindigen de voelsprieten nooit in een knopje zoals bij dagvlinders en liggen de vleugels meestal plat over het lijf gevouwen als de vlinder in rust is. Nachtvlinders zijn meestal onopvallend gekleurd zoals bruin of grijs.

De activiteit in Ter Wupping op vrijdagavond 3 september is van 21.00 tot 23.00 uur. Verzamelen bij het kruispunt Ter Wuppingerweg 20 in Onstwedde. Er is plaats voor maximaal 20 deelnemers. Volwassenen betalen 7,50 euro; kinderen van 4 tot en met 12 jaar 5 euro. Dit is inclusief koffie, thee of ranja met wat lekkers.

Aanmelden

Aanmelden/boeken op: https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/westerwolde/nachtvlindernacht-westerwolde.