Zoë Klunder blikt tevreden terug op eerste Beach Wrestling-toernooi in Blauwestad ('Victorya Open krijgt waarschijnlijk volgend jaar een vervolg')

Een kleine negentig sporters, van nationale en internationale worstelaars en judoka's tot samboka's, namen zaterdag deel aan de Vctorya Open op het strand bij Midwolda. Organisator Zoë Klunder kijkt met tevredenheid terug op het Beach Wrestling-event. "Het was super, een zeer geslaagde dag." Dat er volgend jaar een vervolg wordt gegeven aan dit initiatief is volgens Klunder zeer waarschijnlijk.

De opening werd verricht door wethouder Erich Wünker van de gemeente Oldambt, Gert Jan van Lang en diens kinderen Geuko, die op jeugdige leeftijd getroffen is door de zeldzame ziekte AFM, en Gijs. Zoë wilde laatstgenoemden in het zonnetje zetten, "omdat ze, net als de worstelaars echte doorzetters zijn en dit verdienen." 

Bij de indeling van de poules werd rekening gehouden met de ervaring van de deelnemers. Verder werd er onderscheid gemaakt tussen kinderen, jeugd, junioren en senioren. 

Internationale toppers

Bij de senioren kwam een aantal internationale toppers in actie. Zoë kon onder meer worstelaars uit Duitsland, Engeland, Polen, België en Azerbeidzjan verwelkomen. De sporters, die op EK's, WK's en Grandprix hebben gestaan, overnachtten in De Esbörg in Scheemda. De komende dagen staan ze, in het kader van de Europa Tour, in andere landen op de mat c.q. met hun voeten in het mulle zand. Beach Wrestling is namelijk een sport in opmars. Het is de bedoeling dat de sport in 2024 Olympisch wordt.

"Beach Wrestling is een aparte discipline binnen United World Wrestling. Het is voor de neutrale toeschouwer gemakkelijk te volgen. Wie de ander op de rug krijgt heeft namelijk gewonnen", zegt Zoë.

Zelf kwam Zoë niet in actie. Dat doet ze over drie weken weer. "Dan staat er een internationaal Beach Wrestling event op het programma in Roemenië."