Mede door Corona waren we meer thuis dan ooit. Maar wat is thuis eigenlijk allemaal? (Het MOW belicht het thuisgevoel in nieuwe expositie)

Een plek? Een gevoel? Een herinnering? Zit het in stenen of spullen of juist in onze ervaringen? In de tentoonstelling ‘Thuis’, die loopt van 15 september tot en met 27 februari 2022 in Museum Westerwolde (MOW) in Bellingwolde, verkennen verschillende fotografen wat thuis zoal kan betekenen.

In de tentoonstelling zijn foto's, found footage, film, installaties en meer te zien. Exposanten zijn Tijmen van Dijk, Heleen Haijtema en Marjorie Noё. Verder toont jong talent van Noorderpoort Groningen (Dian Dijkstra, Jela van Gool en Melissa Kleine) diverse werken en zijn er interactieve elementen.

Tijmen van Dijk blaast met zijn Instagramaccount ‘I found your film’ oude, vergeten familiefoto’s nieuw leven in. Zo gunt hij ons een blik in het thuisleven van onbekende mensen. Het lijken scenes uit films waarvan we titel nog plot kennen. Heel persoonlijke foto’s waarin we, door het ontbreken van context, onze eigen verhalen kwijt kunnen.

Heleen Haijtema liet zich inspireren door de collectie van het MOW. Oude, persoonlijke dingen die iets tonen van een thuis dat we inmiddels niet meer (her)kennen. Losgezongen van hun oorspronkelijke gebruik, krijgen de objecten bijna mythische proporties. Waar kijken we eigenlijk naar? Tegelijkertijd zie je sporen van de oorspronkelijke eigenaar, in bijvoorbeeld reparaties of slijtplekken.

Marjorie Noё zocht na haar verhuizing verankering in een voor haar nieuwe en vreemde omgeving: Groningen. Met haar camera dwaalde ze rond, verkende ze plekken en ontmoette ze mensen. Volgens Noё ben je ergens thuis als je omgeving samen begint te vallen met je gevoel, als in een ‘Nergens Ergens Wonderlaand.’ Haar vaak poëtische foto’s legden deze verkenning vast.

Zelf aan de slag
In de tentoonstelling komen verschillende interactieve onderdelen aan bod: portretten van de buren in ‘Meet the neighbours’, kinderen volgen met ‘MOW jong!’ hun eigen route dwars door de expo, en in ‘Wie woont waar?’ blijkt in hoeverre iemands beroep wat zegt over diens interieur.