Werken van Mike Corkill in Oudeschans trekken veel bekijks (Hoe lang de expositie loopt wordt van maand tot maand bekeken)

De pakweg vijftig werken van de in Nieuw-Zeeland geboren, maar in Vancouver opgegroeide, kunstenaar Mike Corkill zouden aanvankelijk tot begin deze maand te zien zijn in de voormalige kunstuitleen aan de Molenweg 4 in Oudeschans (naast het Vestingmuseum). "Maar de expositie is verlengd", zegt de voormalige vastgoedondernemer Fred van Calker. "Ik bekijk het nu van maand tot maand."

Van Calker, die in zijn werkzame leven oude panden opkocht en - na renovatie of verbouwing - weer verkocht, kwam een tijdje geleden in het bezit van de voormalige kunstuitleen in het vestingplaatsje. Hij wilde het pand niet leeg laten staan en besloot er een expositieruimte van te maken.

Welke kunstenaar er mocht exposeren, had Van Calker meteen voor ogen: Mike Corkill. Nadat de inwoner van Haren in 2005 in de Kijk in t Jatstraat in de stad Groningen namelijk een bijzonder schilderij zag hangen, was zijn nieuwsgierigheid naar de maker van dit schilderij gewekt. Hij ging op onderzoek uit en kwam via een kennis op het spoor van Corkill. Die kennis had de schilder een tijdje onderdak geboden op diens boot. Corkill bleek echter alweer gevlogen, met als voorlopige bestemming Berlijn.

Zwervend bestaan

Van Calker was dermate gecharmeerd van het werk van Corkill dat hij een aantal werken kocht, die de schilder had achtergelaten op de boot van de kennis. Ook zocht hij de kunstschilder op in Berlijn. Corkill, die een zwervend bestaan leidde, had in de Duitse metropool onderdak gevonden in een schaftkeet. De Harenaar bood Corkill de mogelijkheid met hem mee te gaan naar zijn woonplaats, waar Van Calker hem onderdak bood in een van zijn aangekochte panden, de voormalige kapel van het Maartenscollege in zijn woonplaats.

Daar verbleef Corkill, die leed aan depressies, een paar maanden om nieuw werk te maken. Later verloor Van Calker 'zijn pupil' weer uit het oog. Een paar jaar later, januari 2011, leek Corkill helemaal van de aardbodem te zijn verdwenen. Drie maanden later werd zijn lichaam gevonden in het water bij de Urbanhafen in de Berlijnse stadsdeel Kreuzberg.

In de expositieruimte van circa 200 vierkante meter in Oudeschans hangen, zoals genoemd, 50 werken van Corkill. "Hoe ik de werken van Berlijn naar Oudeschans heb gekregen? Zoals ik dat altijd doe, op z'n boerenfluitjes, gewoon bellen en vragen."

Aanvulling op wat Oudeschans te bieden heeft

Met de tentoonstelling gaat een wens van Van Calcker, die de zwervende kunstenaar altijd al een vaste expositieruimte gunde, in vervulling. "Hoe lang de werken er te zien zijn? Geen idee, dat ligt eraan welke koper zich aandient en wat diens plannen zijn voor de voormalige kunstuitleen. Er zit een horecabestemming op; de ruimte ombouwen tot een plek waar je een kopje koffie kunt drinken en een broodje kunt eten zou dus kunnen. Ik zie wel welke partijen interesse hebben. Geen haast, ik hoef niet meer van de verkoop van panden te leven, en daarbij komt: ik wil er niet zomaar iets in hebben. Het moet een aanvulling zijn op wat Oudeschans al te bieden heeft."

Van Calcker stelt dat inwoners van Oost-Groningen en omgeving er verstandig aan doen de expositie van Corkill te bezoeken nu het nog kan. "Zijn werk is van een dusdanig hoog niveau dat de werken binnenkort wellicht alleen nog in grote steden als Amsterdam te zien zijn."

Of Corkill, als hij nu nog had geleefd blij zou zijn geweest dat hij ontdekt zou worden, is overigens de vraag. Een vriendin vroeg hem ooit wat hij zou doen als hij beroemd zou zijn en veel geld zou verdienen. "Dan kan ik niet meer schilderen", luidde het antwoord. 

Meer informatie

De tentoonstelling in Oudeschans is te zien op vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur. Voor meer informatie, zie mikecorkill.com.