Mannenkoor Sint Vitus vervangt Crescendo voor concert in de Magnuskerk in Bellingwolde

Aanvankelijk stond er een concert van het Winschoter Crescendo gepland in de Magnuskerk, maar vanwege de coronaperikelen konden ze bijna twee jaar niet oefenen. Mannenkoor Sint Vitus neemt daarom de honneurs waar op zondag 10 oktober. Hun optreden in de kerk in Bellingwolde begint die dag om 16.00 uur.

Mannenkoor Sint Vitus is In 1974 opgericht en begeleidt de liturgie in de Sint-Vituskerk in Winschoten. Het repertoire bestaat, naast Gregoriaanse liederen, uit meerstemmig Latijnse missen en gezangen. Het koor zingt ook Nederlandse, Engelse en Duitse liederen. Ook worden liederen uit de Russchisch-Orthodoxe liturgie gezongen.

Het koor wordt gedirigeerd door Georg Kühn en begeleid door Bouko Tiggelaar.

Mix van koorzang en orgel

Het concert op 10 oktober wordt zeer gevarieerd. Het is een mix van koorzang en orgel; soms à capella, soms begeleid en een andere keer in wisselzang. Er worden delen gezongen die thuishoren in de mis (vaste en wisselde zangen), aangevuld met muziek die in een mis of andere viering gezongen kunnen worden (zoals een onze vader en zegenwens). Deels komt de muziek aan het Graduale Romanum. Daarnaast klinkt er muziek getoonzet door componisten als Bortnjanski, Kedrev en Stehle.

Bouko Tiggelaar levert ook een belangrijke bijdrage aan het concert. Hij wisselt het koormuziek instrumentaal af met muziek van Speth, Scheidt en Händel op het Snitger-Freijtag orgel. Ook worden er werken uitgevoerd uit ‘Munumenta Musica Neerlandica (Nederlandse klaviermuziek uit de 16de en 17de eeuw). Door de afwisseling koor- en orgelmuziek krijgt het concert de vorm van een viering. De Gregoriaanse koormuziek wordt afgewisseld met muziek van klassiek componisten.

Kaartje reserveren

De nieuwe coronamaatregelen maken het nodig, dat bezoekers een vaccinatiebewijs of een negatieve coronatest moeten laten zien. Een kaartje reserveren kan via hensen.ellen@hetnet.nl of 06-23741844.