Gemeente Westerwolde trekt geld uit voor bestrijding menstruatie-armoede

Partij van de Arbeid Westerwolde heeft woensdagavond een motie ingediend om het college de opdracht te geven structureel geld toe te kennen voor de bestrijding van menstruatie-armoede. De motie werd, zoals verwacht, aangenomen.

De gelden die gereserveerd zijn voor armoedebestrijding komen structureel niet helemaal op, in 2020 was er een voordeel van 19.000 euroop de begroting, en met de motie wordt er structureel een goede bestemming voor deze gelden gevonden.

Het is reeds in een aantal landen en gemeenten, waaronder Rotterdam, geregeld dat meisjes en vrouwen over geld voor producten kunnen beschikken.

Afgelopen maanden is middels een actie op vrijwillige basis maandverband et cetera ingeleverd bij de drogistrijen en nu de bibliotheken in Westerwolde. De actie is onder de naam Bloedserieus gestart in de gemeente Westerkwartier, maar inmiddels zijn ook de gemeenten Hoogeland en Stadskanaal met het inzamelen van deze producten bezig. De voedselbank is erg blij met deze producten en heeft deze onder haar cliënten uitgedeeld. Maar doordat dit telkens tot onvoldoende producten leidt is het probleem niet echt opgelost.

Met het aannemen van de motie kan de wethouder middels een subsidie voor de voedselbank de inwoners van de gemeente Westerwolde voorzien.