Brandstofprijzen gaan door het dak, maar onder andere in Winschoten en Oude Pekela valt het mee

Brandstofprijzen stijgen nog altijd. Steeds meer tankstations rekenen meer dan twee euro voor een liter van de (meest gangbare) E10/Euro95-benzine. Oorzaak is de hoge prijs van ruwe olie door de toegenomen vraag na de coronacrisis. De gemiddelde pompprijs op Euro 95/E10-benzine steeg met 15 procent van 1,61 per liter in januari naar 1,85 in september. In Winschoten en Oude Pekela valt het mee.

MultiTankcard breacht de goedkoopste tankstations van Nederland in kaart. Tango Oude Pekela (bijna 1,62 euro) en Tango Winschoten (iets meer dan 1,62 euro) staan in de landelijke Top-10 van goedkoopste tankstations.

Olieproductie teruggeschroefd

“De stijgende prijzen hangen onder meer samen met de groeiende vraag, nu – hopelijk – het einde van corona nadert, terwijl de olieproductie aan het begin van de pandemie juist was teruggeschroefd”, legt Patrick Roozeman, directeur van MultiTankcard uit. “De oliemaatschappijen moeten de productie nu weer opvoeren, waarmee de prijs kan zakken. Omdat olieprijzen op termijnmarkten bepaald worden, is die stijging of daling eigenlijk altijd vertraagd. En onze ervaring is dat het zakken van de prijzen langer op laat zich wachten dan de prijstoename. Daarnaast zie je aan de pomp dagelijkse prijsfluctuaties aan de hand van de vraag. Bij mooi weer en drukte – bijvoorbeeld in de spits – ligt de prijs vaak iets hoger, terwijl deze een paar uur later weer iets lager kan liggen als de drukte voorbij is of als het weer omslaat.”

De goedkoopste, met de laagste gemiddelde literprijs voor E10-benzine (Euro 95) is AVIA XPress Abbenes in Noord-Holland met 1,56 euro per liter. Voordeligste tankstation voor E5-benzine is Haan Kanaleneiland in Utrecht met 1,69 euro per liter. De laagste gemiddelde literprijs voor B7 diesel vind je bij Hartholt-Olie Nieuw-Heeten in de provincie Overijssel, met 1,24 euro.

Pompen in Groningen en Friesland het voordeligst

En het valt op dat pompen in Groningen en Friesland over het algemeen voordeliger zijn dan in de rest van Nederland. Roozeman: “Dat komt onder andere. door lagere vierkantemeterprijzen, grote prijsconcurrentie met budgetmerken en relatief veel lokale tankstations (niet langs de snelweg). De Randstad en met name Utrecht zijn het kostbaarste. Opvallend is dat Zuid-Holland wel weer het goedkoopste is voor E5 benzine.”

Meer informatie is te vinden op multitankcard.nl en movemove.com.