Expositie over oorlog en bevrijding van Oost-Groningen in Ons Gebouw in Oostwold

Bevrijdingsmuseum Noord-Nederland exposeert van vrijdag 15 tot en met zaterdag 30 oktober over de oorlog en bevrijding in Ons Gebouw aan de Goldhoorn 6 in Oostwold.

De expositie is ingericht met foto’s, verhalen en toelichting, films en voorwerpen over de gebeurtenissen in Oost-Groningen in de jaren 1940-1945. In de presentaties is aandacht voor de gebeurtenissen tijdens de oorlog en de bevrijding van Oostwold, Midwolda, de omliggende dorpen, de polders, de gemeente Oldambt en Oost-Groningen in de oorlogsjaren.

De rol van dominee Krijger

Over het verzet, zoals de rol van dominee Krijger uit Oostwold met een daarbij een film over zijn werk in Oostwold; over het verzetswerk van Opper Wiegers uit Finsterwolde met een film; over verzetsmensen en oorlogsslachtoffers.; over de bevrijding van de regio Oost-Groningen; over de rol van het vliegtuig in de Tweede Wereldoorlog en de in de omgeving neergestorte vliegtuigen. Er zijn originele filmbeelden te zien van vliegtuigen en bombardemensvluchten tijdens de oorlog. In de presentatie over het verzet en de verzetsslachtoffers worden straatnamen getoond die genoemd werden naar verzetsslachtoffers. Hiermee worden alle verzetshelden geëerd, ook allen waarvan we geen naam weten maar die hun leven lieten voor onze vrijheid.

Oude filmjournalen
In de presentatie Oost-Groningen, Oostwold en de polders wordt getoond hoe na hevige beschietingen en gevechten de geallieerden de provincie Groningen hebben bevrijd. Er zijn diverse oude filmjournalen te zien, onder meer van de bevrijding van Groningen.

De expositie is te zien op vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.