UWV: Door de energietransitie en de aanpak van het woningtekort neemt de vraag naar technische vakmensen toe

De bouw kampt met toenemende tekorten aan technische vakmensen, zoals elektriciens, loodgieters en monteurs zonnepanelen en elektriciteitsnetten. Door de energietransitie en de aanpak van het woningtekort neemt de vraag naar deze beroepen alleen maar toe. Zeker omdat de komende jaren veel oudere medewerkers de bouw verlaten door pensionering. Dat meldt het UWV.

De afname van WW-uitkeringen doet zich ook voor in de bouw. Daar tegenover staan steeds meer openstaande bouwvacatures. De arbeidsmarkt voor veel bouwberoepen is momenteel dan ook zeer krap. Dit zorgt voor grote personeelstekorten bij bouwbedrijven.

Eind september telde Nederland 207.918 WW-uitkeringen. Dat is 2,2 procent van de beroepsbevolking. Vorige maand waren er 212.661 WW-uitkeringen in Nederland.Op jaarbasis daalde de WW in Nederland met 70.495 uitkeringen (-25,3 procent).

Daling in alle provincies zichtbaar

De daling van de WW op jaarbasis is ook in alle provincies zichtbaar. Eind september telde Groningen 6.472 WW-uitkeringen. Dat is 2,1 procent van de Groningse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in september af met 163 uitkeringen (-2,5 procent) ten opzichte van vorige maand. De WW daalde in de afgelopen maand in de meeste sectoren, maar vooral in de commerciële dienstverlening, uitzendsector en horeca. Eind september 2021 was het aantal WW-uitkeringen in Groningen ook ruim lager dan een jaar eerder (-29,2 procent). Sinds vier maanden ligt de WW er weer onder het niveau van eind 2019, vlak voor de uitbraak van de coronapandemie.

Oost-Groningen

In Oost-Groningen is er eveneens sprake van een daling. De gemeente Oldambt noteerde een jaar geleden (september 2020) 608 mensen in de WW: afgelopen september waren dat er 516. Datzelfde geldt voor Pekela (186 - 142), Stadskanaal (408 - 299), Veendam (475 - 355) en Westerwolde (340 - 231).