Plannen voor ontwikkeling terrein Nijkans in Bad Nieuweschans keer op keer afgeschoten (VCP Oldambt wil weten waarom?)

Het wil nog niet echt vlotten met de ontwikkeling van het terrein van de voormalige confectiefabriek De Nijkans in Bad Nieuweschans. Thijs Thie, eigendom van het terrein van liefst 23.000 vierkante meter, heeft al diverse gesprekken gevoerd met de gemeente Oldambt maar tot op heden zijn de plannen van de inwoner van het grensdorp keer op keer afgeschoten. VCP Oldambt wil weten waarom.

De fabriek opende op 29 december 1955 haar deuren; destijds onder de vlag van Grol, dat later werd overgenomen door Mol. Vervolgens kwam het in Duitse handen en heette het Seriös. Nadat De Nijkans niet meer op eigen benen kon staan werd het ondergebracht bij de WSW. Toen op 1 januari 1981 de werkgelegenheidsgarantie verviel, viel ook het doek voor de confectiefabriek. De Nijkans legde zich onder meer toe op herenkostuums en winterjassen. Na het ter ziele gaan van het bedrijf - in de topjaren werkten er rond de  450 mensen - stond het jarenlang leeg. Het terrein viel na de sluiting ten prooi aan onder andere drugsgebruikers.

Thijs Thie vond dat daar verandering in moest komen en brak de fabriek, in een tijdsbestek van circa anderhalf jaar, steen voor steen af. Ook kapte hij de ruim 6000 bomen op het terrein. Thie was van plan er zeven huizen te bouwen in de stijl zoals die ook in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao, te zien zijn. Verder was hij van plan een fontein te bouwen.

De gedenksteen, in maart 2016 onthuld door de toenmalige burgemeester van de gemeente Oldambt, Pieter Smit, kwam er. De gekleurde huizen niet. Het paste niet in het bestemmingsplan.

Tiny houses

Thie (84 jaar oud inmiddels) liet het er niet bij zitten en kwam begin dit jaar met een tweede idee: de bouw van 35 tiny houses, energieneutrale kleine woningen die voor zo’n  50.000 euro te koop zouden zijn. Het was de bedoeling dat de huisjes werden voorzien van zonnepanelen, inclusief zonne-laadregelaar, om te zorgen voor voldoende elektriciteit het hele jaar dooris. Verder was de familie Thie van plan om het parkeerterrein te overkappen en ook daar zonnepanelen op te plaatsen. 

Er werd de gemeenteraad van Oldambt een voorstel aangeboden om dit plan in de Woonvisie op te nemen. Dit omdat het dorp geen nieuwbouwplannen heeft voor starters, maar ook ouderen geen mogelijkheden zien om een ander huis te kunnen kopen of te huren. Een naam voor het complex was er ook al: het Thie Park. De bedoeling was dat er zo'n 25 bomen zouden worden geplant en dat de oude bomen zouden blijven staan. 

Tot op heden is het tweede plan eveneens niet van de grond gekomen.

Raadsvragen

VCP Oldambt heeft over de kwestie raadsvragen ingediend. de fractie wil onder meer weten of het college ook van mening is dat de inrichting van het terrein wel heel lang duurt. Ook vragen de communisten zich af wanneer er daadwerkelijk met Thie om tafel wordt gegaan en er spijkers met koppen worden geslagen, zodat Thie het terrein kan inrichten.