Bij Marlan staan werknemers naast schurende ‘cobot’

Het kunststofproductiebedrijf Marlan uit Leek laat het saaie en zware schuurwerk uitvoeren door een collaborative robot (‘cobot’), een soort derde arm voor de persoon die ermee werkt.

Het bedrijf maakt vooral wasbakken en badkuipen en werkt daarvoor met een product dat er steenachtig uitziet en goed tegen schoonmaakmiddelen kan. Een mooi product, waar wel veel handwerk aan te pas komt.

Saaie taken overnemen

"Het is niet aantrekkelijk voor werknemers om de hele dag aan het schuren te zijn. De nieuwe cobot neemt de saaie taken van de werknemers over en kan deze taken voor lange tijd achter elkaar uitvoeren", vertelt Rik Heerema van het bedrijf Marlan. Door de hulp van de robot zijn werknemers tevredener en gaat de productiviteit omhoog.

Verbeterde versie

De eerste cobot die Marlan aanschafte was nog een eenvoudige versie. Heerema: “We gebruikten deze oude cobot als een soort testobject om te kijken wat er allemaal mogelijk is. De nieuwste is een grotere, verbeterde versie van de vorige. Er zit een ‘tool changer’ op, waarmee je kunt wisselen tussen gereedschappen. Bovendien kan de cobot zelfstandig te werk gaan op basis van productietekeningen. Op dit moment is er in Europa nog geen vergelijkbaar kunststofbedrijf dat werkt met een cobot."

Werknemers blijven

Toch hoeven de werknemers van Marlan niet bang te zijn dat ze in de toekomst worden vervangen door cobots. Heerema: “Dat wil ik ook niet! Cobots kunnen mensen nooit volledig vervangen. Mensen zijn veel flexibeler en kunnen handelingen overslaan als dat nodig is. Uiteindelijk kunnen we binnen twee weken een wastafel op maat leveren bij de klanten. Dat is vier keer zo snel als nu. Dat maakt het voor klanten veel aantrekkelijker. Zo kunnen we, mede dankzij de nieuwe cobot, snel groeien als bedrijf.”

Voor het aanschaffen van de cobot is gebruik gemaakt van de subsidieregeling Innovatief en Duurzaam MKB Groningen.

Voor meer informatie, ga naar www.provinciegroningen.nl.

Alle bekendmakingen zijn ook te lezen via: www.officielebekendmakingen.nl.