Wildlands Foto van de Week - 47

De temperatuur daalt en diverse weerberichten hebben het zelfs over winterse neerslag voor het einde van deze week. Dat zijn goede omstandigheden om met het fototoestel Nortica in Wildlands te bezoeken. Nicky Snitjer uit Oude Pekela was er al en maakte deze prachtige foto van de sneeuwuil. Dit is de serene Wildlands Foto van de Week.

Het lijkt soms alsof de sneeuwuilen in Nortica hun hoofd helemaal rond kunnen draaien, maar eigenlijk doen ze dat niet helemaal. Bij uilen zijn de ogen groot in vergelijking met het hoofd en is er weinig ruimte voor oogspieren. Dit betekent dat uilen hun ogen niet kunnen bewegen. In plaats daarvan moeten uilen hun hele hoofd bewegen om de voortgang van de prooi te volgen. Vaste ogen geven uilen echter een betere focus, waarbij beide ogen in dezelfde richting kijken.

Uilen hebben geen tanden, dus ze kunnen niet op hun voedsel kauwen. Ze hoesten of ‘werpen’ pakjes botten en haren van dieren op die ze niet kunnen verteren. Het ontleden van deze uilenballen - zoals vele scholieren tijdens een biologieles eens deden - onthult het dieet van de uil. Op de foto van Nicky zit de mannelijke sneeuwuil mooi centraal in beeld. Door de donkere omgeving springt het dier er echt uit.

Meedoen

Heb jij Wildlands bezocht, daar een mooie foto gemaakt en wil je meedoen aan deze verkiezing? Stuur jouw horizontale foto van ten minste 1 MB - voorzien van je volledige naam en woonplaats - naar: foto@wildlands.nl