Mark Rutte en Hugo de Jonge koersen plankgas richting afgrond - Commentaar

Als Mark en Hugo het niet meer weten toveren ze de inmiddels behoorlijk grijs geworden duif uit de hoge hoed. Hun strategie om het oprukkende coronavirus te beteugelen klopt. Dat het niet werkt is de schuld van dé Nederlander, u en ik dus. De twee hoogvliegers van het demissionaire kabinet stellen dat 'we' ons aan de basisregels moeten houden. Doen we dat niet, dan is het eigen schuld dikke bult.

In mijn bescheiden voetbalcarrière heb ik tal van trainers gehad die dezelfde strategie hanteerden. Hun opstelling was altijd goed en hun tactisch concept was eveneens prima. As we met een nederlaag het veld afliepen was het dan ook de schuld van de spelers, daar de uitvoering te wensen overliet. Nooit was de nederlaag (deels) aan hen te wijten. Gevolg was dat de spelersgroep de trainer niet meer serieus nam. 

En dit gevaar schuilt nu ook, al hebben beide heren dit waarschijnlijk zelf niet door. Het trucje is simpelweg uitgewerkt. Al bijna twee jaar rommelen we maar wat aan, zonder een steek verder te komen. Als Mark en Hugo werkzaam waren bij een 'normaal' bedrijf, zouden ze al lang en breed op staande voet zijn ontslagen. 'Pietertje, kom maar even wisselen jongen'.

Uit recente cijfers van het ziekenhuis blijkt dat driekwart van de mensen die met Covid op de IC terechtkomen ongevaccineerd is. Een rekensommetje leert dat de groep ongevaccineerden bestaat uit circa 2,5 miljoen Nederlanders. De kans dat gevaccineerden snakkend naar adem en de longen uit hun lijf hoestend plat op hun buik op een ziekhuisbed terechtkomen is dus zeven keer zo klein.

In plaats van daar de nadruk op te leggen, doen Mark en Hugo een beroep op onze solidariteit. Wij Nederlanders moeten Bertha en Henkie uit Epe beschermen, als hun God een snipperdag heeft genomen en ze door één van hun pakweg twaalf ongevaccineerde schoolgaande kinderen zijn aangepoot.

Wij moeten daarom weer een mondkapje op, wij moeten de anderhalve meterregel weer in acht nemen, en wij kunnen binnenkort - dat gebeurt, let maar op - niet meer naar concerten, theaters, restaurants en bioscopen. Wij moeten het ook heel normaal vinden dat Bertha en Henkie een plekje op de IC krijgen toebedeeld ten faveure van gevaccineerde mensen die al een halfjaar op een (soms levensbedreigende) operatie wachten.

Bertha en Henkie moeten we namelijk eren, pamperen en in de watten leggen. Zolang we dat (moeten) doen zal er echter niks veranderen. Maar dat schijnen Mark en Hugo, die met dit beleid plankgas richting afgrond koersen, nog altijd niet door te hebben. 

De grijs geworden duif kijkt alweer boven de hoedrand uit, en de volgende coronaregel: Drie minuten op het linkerbeen staan, onderwijl 'Er staat een paard in de gang' zingend, staat al op stapel. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Het enige wat rest is om het advies van de Gezondheidsraad op te volgen om de zorgpremie van ongevaccineerden fors te verhogen. Of, nog een stapje verder, ze zelf voor de ziektekosten op te laten draaien. Als je Nederlanders aan hun portemonnee komt, willen ze namelijk nog wel eens overstag gaan.

Arjan Brondijk