Al een kwart eeuw 'Eem noar Krikke tou' (Café op het Marktplein in Winschoten bestaat op 5 december 25 jaar)

Café Krikke is een begrip in Winschoten. De bruine kroeg op het Marktplein wordt al een kwart eeuw gerund door Evert-Jan Krikke, die daarvoor tien jaar barman was in Café Carambole. Twee jaar geleden, net voor de coronapandemie over de wereld raasde, wilde hij het café kopen. "Blij dat ik het niet gedaan heb, anders was het nu waarschijnlijk einde verhaal geweest."

Wie de kroegbaas buiten de openingstijden van de kroeg 'achter de hakken wil komen' moet geduld hebben. Een vriendelijke vrouwenstem laat de beller weten dat hij zijn voicemail nooit afluistert. 'Doe hem een plezier en bel nog een keer' klinkt het. Een paar pogingen later heeft de beller meer geluk. 'Moiii'.

Evert-Jan is opgewekt, terwijl de omstandigheden waarin horeca-uitbaters en - personeel verkeren niet bepaald rooskleurig is. Alhoewel uit diverse onderzoeken zou blijken dat mensen die positief zijn getest de coronabesmettingen thuis, op school of op het werk heeft opgelopen, is wederom besloten de kroegen deels dicht te gooien.

Roeien met de riemen die we hebben

"Het is overleven", stelt Evert-Jan, "roeien met de riemen die we hebben en proberen niet kopje onder te gaan." Sinds 14 maart vorig jaar is zijn café elf maanden dicht geweest en drie maanden slechts beperkt open. "Aan vaste lasten ben ik iedere maand 3500 euro kwijt. Als je bedenkt dat de steun van de regering 975 euro bedraagt, dan kun je wel uitrekenen hoeveel er iedere maand bij moet. En dan heb ik het niet eens over de omzet die de horeca misloopt, puur de vaste lasten."

Opvallend genoeg heeft Evert-Jan - zeker in de beginperiode van de coronapandemie - begrip voor de situatie. "Wij moeten dit als land oplossen. Dat ik mijn omzet niet vergoed krijg schaar ik onder bedrijfsrisico. Als het een weekje regent heb ik ook minder inkomen dan dat het een week lang zonnig is. Nu vind ik echter dat de horeca wel erg vaak de schuld van de crisis in de schoenen krijgt geschoven. Dat houdt de brache niet vol. Twee jaar geleden vroeg mijn huurbaas of ik het café van hem wilde kopen. Blij dat ik het destijds niet gedaan heb, anders was het nu waarschijnlijk einde verhaal geweest."

De drive om voor mezelf te beginnen was er altijd al

Evert-Jans carrière in de horeca begon na zijn schooltijd. "Na de LTS heb ik de koksschool in Groningen gedaan, waarna ik bij café Carambole aan de slag ging. Daar heb ik tien jaar gewerkt, toen de kans zich voordeed het toemalige café Olle Witte over te nemen. Dat wil zeggen, ik kon de inventaris kopen en het pand huren. Dit heb ik toen gedaan. De drive om voor mezelf te beginnen was er altijd al."

Hij had aanvankelijk het idee om de naam van het café te houden, maar besloot dit uiteindelijk toch te veranderen. "De mensen zeiden vaak: 'Wie goan eem noar Krikke tou'. Vandaar dat ik mijn zaak Café Krikke heb genoemd."

Ik ben niet veranderd, het publiek wel

Evert-Jan besloot met vaste openingstijden te gaan werken en de zaak in zijn eentje - met hier en daar hulp van zijn partner of vrijwilligers - te runnen. In die 25 jaar is er, volgens de kroegbaas, weinig veranderd. "Dat wil zeggen, ik ben niet veranderd, het publiek wel. Nu zie ik ook kinderen van vroegere gasten mijn zaak binnenkomen, en dat is natuurlijk erg leuk. Voor de rest is alles in Café Krikke hetzelfde gebleven. Het is nog altijd hetzelfde kroegje, met hetzelfde bier en dezelfde muziek. En dat verandert niet. Take it, or leave it", klinkt het resoluut.

Het jubileum wordt zondag 5 december van 13.00 tot 17.00 uur in het café zelf gevierd met een hapje en een drankje. "De hapjes zijn van mij, de drankjes van de gasten."