Staatssecretaris trekt de knip om overlast asielzoekers aan te pakken: Na de lockdown extra pendelbussen naar AZC én -vanavond al- extra beveiliging in lijnbussen

In alle lijnbussen langs het asielzoekerscentrum in Ter Apel rijden voortaan vanaf 21 uur boa’s of toezichthouders mee. Dat schrijft staatssecretaris Ankie Broekers- Knol (VVD) in een brief aan buschauffeurs van Qbuzz.

De staatssecretaris komt daarmee tegemoet aan wensen van de chauffeurs. Die voeren al enige tijd actie omdat ze zich onveilig voelen op buslijnen langs het AZC. Ze spraken woensdag nog met de staatssecretaris. Vanmiddag maken ze duidelijk of vervolgacties doorgaan.

Broekers-Knol laat ook de speciale pendelbus voor asielzoekers, tussen het treinstation van Emmen en Ter Apel, bij wijze van proef enige tijd de hele dag rijden, van de eerste tot de laatste trein. Dat was een wens van Qbuzz.

Lockdown

Broekers- Knol wil weten of de overlast in de gewone lijnbussen daarmee verdwijnt, zoals Qbuzz verwacht. De extra pendelbussen gaan pas rijden als de harde lockdown voorbij is. In de brief belooft de staatssecretaris dat de extra boa’s tijdens de proef met een permanente pendelbus zeker nog een maand na 21 uur meerijden in lijnbus 73.

De nieuwe maatregelen komen bovenop de bestaande inzet van boa’s en beveiligers op het station in Emmen en bij de bushaltes van lijn 72 en 73 in Ter Apel. Volgens Broekers-Knol stelt het ministerie van Justitie en Veiligheid 50.000 euro extra beschikbaar. Qbuzz en de gemeenten Westerwolde en Emmen kregen eerder 250.000 euro voor maatregelen.