GGD Groningen: Boosteren in maximale versnelling

GGD Groningen zet alle zeilen bij om nog verder op te schalen met de boostercampagne. Door het inzetten van extra prikkers, verruiming van de openingstijden en intensivering van de samenwerking met huisartsen kunnen nog meer Groningers snel een boosterprik krijgen.

Na de opschaling die al was is ingezet kwam afgelopen week het verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om extra te versnellen in verband met de oprukkende Omikron-variant van het coronavirus. Aanleiding voor GGD Groningen om in samenspraak met huisartsen, Veiligheidsregio en de gemeenten te kijken hoe in deze regio verder kan worden versnelld.

De GGD doet de massavaccinatie, waarbij mensen op volgorde van leeftijd van oud naar jong, een (verplichte) afspraak kunnen maken. De huisartsen boosteren primair de kwetsbare groepen uit hun praktijk.

Al behoorlijk opgeschaald

“We waren al behoorlijk opgeschaald. Iedereen die volgens zijn leeftijd aan de beurt is, kan binnen een week een prikafspraak hebben’’, zegt directeur Jos Rietveld van GGD Groningen. “Omdat de urgentie hoog is gaan we over op de maximale versnelling. Dit doen we door de openingstijden te verruimen en nóg intensiever samen te werken met huisartsen. Huisartsen voor wie dat mogelijk is, helpen bij het boosteren van kwetsbare patiënten. Ook springen het UMCG en eigen medewerkers van de GGD bij. Zo kunnen we in de loop van deze week 11.000 vaccinaties per dag zetten.”

Veiligheidsregio en gemeenten
Veiligheidsregio en gemeenten kunnen facilitaire/logistieke ondersteuning bieden aan met name de huisartsen. Te denken valt aan de inzet van sporthallen of brandweerkazernes als pop-up locaties, rondbrengen van uitnodigingsbrieven en eventueel administratieve ondersteuning.

Op dit moment kan ieder, geboren in 1967 of eerder, die tenminste drie maanden geleden de laatste prik heeft gehad een afspraak maken. Zo gauw er ruimte is om afspraken te maken worden nieuwe jaargroepen (van oud naar jong), zorgmedewerkers en de griepprikgroep uitgenodigd. Dit gebeurt via kanalen als (social) media, website en sms. Uiteraard ontvangt iedereen een uitnodigingsbrief, maar door gebruik te maken van deze snelle kanalen kunnen meer mensen sneller hun boosterprik halen. Bibliotheken kunnen eventueel helpen met het maken van een afspraak.

Afspraak maken

Om alles goed en snel te laten verlopen wordt de boostervaccinatie alleen op afspraak gegeven. Online een afspraak maken kan via https://coronatest.nl/.

Zie ook: https://hetstreekblad.nl/artikel/1188509/eextahal-in-scheemda-per-maandag-20-december-weer-open-voor-vaccineren-1650-prikken-per-dag-worden-er-gezet.html.