OMT wil nog geen versoepelingen (Medisch experts verwachten dat aantal ziekenhuisopnames rond de jaarwisseling gaat toenemen)

Er komen nog geen versoepelingen van de coronamaatregelen. De eerste onderzoeken over de besmettelijkere omikronvariant lijken weliswaar positief, toch verwachten de medisch experts dat rond de jaarwisseling het aantal ziekenhuisopnames gaat toenemen door deze coronavariant. Vanwege de onzekerheid rondom omikron houdt het kabinet vast aan de huidige lockdown.

Op dit moment zijn er 2145 Covid-patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Sinds 18 november was dit aantal nog niet zo laag.

Volgens onderzoeken uit onder meer het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zuid-Afrika lijkt het erop dat patiënten minder snel in het ziekenhuis komen door omikron dan door de tot dusver dominante deltavariant. In het Verenigd Koninkrijk zouden mensen besmet met omikron ongeveer 20 tot 25 procent minder kans hebben om in het ziekenhuis te belanden.

Onderzoeken bij kleine groepen uitgevoerd
Maar het OMT benadrukt dat er nog geen uitsluitsel is, mede omdat de onderzoeken bij slechts kleine groepen patiënten zijn uitgevoerd. Ook is de bevolking van bijvoorbeeld Zuid-Afrika jonger dan de Nederlandse, wat het beeld verder kan vertekenen. Jonge mensen hebben ook bij de deltavariant een kleinere kans om ernstig ziek te worden.

Volgens het OMT is er dan ook ‘onvoldoende zekerheid over de eigenschappen van de omikronvariant om aanpassingen van het huidige maatregelenpakket te adviseren’.

Volgend weegmoment
Het volgende ‘weegmoment’ is op 3 januari. Dan kijkt het kabinet wat mogelijk is in het onderwijs. Vooralsnog is het onderwijs tot zeker 9 januari gesloten. De lockdown die nu geldt, blijft tot 14 januari van kracht.