Theaters en bioscopen in Vlaanderen openen op tweede kerstdag de deuren (Ondanks verbod Belgisch OMT)

Theaters en bioscopen in Vlaanderen openen vandaag, tweede kerstdag, haar deuren. Dit ondanks een verbod van de Belgische overheid, op aandringen van het Overlegcomité (het Belgische OMT). Burgemeesters en politie hebben aangekondigd niet in te zullen grijpen. Dat meldt NU.nl.

"Het Overlegcomité maakte een symbolische vergissing", laat burgemeester Christos Doulkeridis van de deelgemeente Elsene weten. "Daar ga ik geen vergissing aan toevoegen. Ik ga de politie niet naar dit soort plaatsen sturen om ze te controleren."

De burgemeesters weten zich gesteund door het OM, dat laat weten de politie niet te vragen om de wacht te houden voor theaterzalen of om systematisch processen-verbaal op te stellen.

Het Overlegcomité besloot woensdag dat vanaf vandaag alle podia de deuren moeten sluiten. Hiertoe is besloten vanwege de snelle opmars van de nieuwe omikronvariant, nu al verantwoordelijk voor 27 procent van de besmettingen in België. Deze nieuwe variant is veel besmettelijker dan de vorige varianten en zal tegen begin 2022 de dominante variant in  zijn België is de verwachting.

Nederland

In Nederland duurt de lockdown sowieso tot en met 14 januari. Tussentijdse versoepelingen ziet het OMT niet zitten. Het Outbreak Management Team verwacht dat met Oud & Nieuw het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen en op de IC's flink zal stijgen.

Uit voorlopige onderzoeken blijkt evenwel dat de omikronvariant weliswaar besmettelijker is, maar dat het ziekteverloop milder is.

Zaterdag werden 12.629 mensen positief getest op Covid-19, een stijging van 112. Het totaal aantal opgenomen Covid-patiënten bedraagt 1997, dat zijn er 148 minder dan vrijdag. Daarvan liggen er 553 op de IC: 534 in Nederland en 19 in Duitsland. Dat zijn 12 Covid-patiënten minder op de IC dan gisteren.