Hulp uit onverwachte hoek: 'Omrikron minder ziekmakend' (IC-arts Diederik Gommers: Hoopgevend)

Lockdowns en andere restricties, mondkapjes, ventilatiesystemen.... al bijna twee jaar is de wereld in de ban van Covid-19. Waar niet op was gerekend lijkt stukje bij beetje realiteit te worden. Er is namelijk hulp uit onverwachte hoek, zo wijzen onderzoeken uit: van het virus zelf. Dat virussen muteren is bekend. Soms is dit erg, vaak niet, zoals bij de Omrikon-variant zo lijkt het.

Gommers erkent dat het Outbreak Management Team (OMT) hele slechte scenario's van duizenden patiënten door Omikron had. "Maar afgelopen week was de berichtgeving uit Zuid-Afrika, Groot-Brittannië en Denemarken dat de variant minder ziekmakend is." 

Verwacht wordt dat Omikron zich nog steeds sterk zal verspreiden, waardoor meer mensen naar de ziekenhuizen en de IC's gaan, maar niet zulke verwachtingen die de zorg in Nederland niet zou aankunnen. "De verwachting van het aantal patiënten in februari is nu dat we dezelfde aantallen zien als dat we eind-november en begin-december hebben gehad", stelt Gommers.

Toch benadrukt Gommers dat er nog steeds hoge aantallen coronapatiënten verwacht worden. 

In Groot-Brittannië is het aantal coronabesmettingen met ruim 160.000 per dag torenhoog; op de IC liggen echter 'maar' 842 Britten, terwijl in Zuid-Afrika momenteel 546 Covid-patiënten op de IC worden verpleegd. In Denemarken is wel sprake van een stijging in de laatste paar dagen, van 70 een week geleden, naar 77 nu.