OMT pleit voor verlenging van lockdown met minstens veertien dagen

Als het aan het Outbreak Management Team (OMT) ligt wordt de lockdown na vrijdag 14 januari met minimaal veertien dagen verlengd. dat meldt NU.nl. Door de heropening van de basisscholen en de middelbare scholen wordt verwacht dat het aantal positief geteste personen fors omhoog gaat.

Het OMT denkt wel dat de ziekenhuisopnames die uit die golf voortkomen, relatief beperkt kunnen blijven. De bezetting op de ic's loopt op tot maximaal 620 coronapatiënten, zo wordt gesteld.

Uit voorlopige onderzoeksgegevens, onder meer uit het Verenigd Koninkrijk, blijt dat de omikronvariant zich veel sneller verspreidt dan de deltavariant, maar ook aanzienlijk minder vaak leidt tot ziekenhuisopname.

Het lijkt er op dat mensen na een boosterprik weer voor 80 tot 90 procent zijn beschermd tegen ziekenhuisopname. Hoelang die bescherming op peil blijft, zal de komende tijd duidelijker moeten worden uit onderzoek.

Nederland als enige Europese land in lockdown

Nederland is het enige Europese land in lockdown. Het totaal aantal opgenomen Covid-patiënten bedraagt 1.743. Daarvan liggen er 488 op de IC. Verder is er een afname van nieuwe Covid-patiënten die in het ziekenhuis belanden.

Ter vergelijking: in buurland België liggen 508 Covid-patiënten op de IC. Winkels, theaters, musea, restaurants en cafés zijn bij onze zuiderburen wel open.