Autoschade Boerma in Winschoten bestaat 75 jaar

Autoschade Boerma bestond op 1 januari precies 75 jaar. Jan Boerma startte in januari 1947 aan de Venne 78/80 in Winschoten een bedrijf in etaleren, reclame schilderen en het schilderen van voertuigen. "Dat zijn onderneming zou uitgroeien tot twee succesvolle familiebedrijven had hij toen niet kunnen vermoeden", zegt zoon Cor.

Cor Boerma en zijn vrouw Henriëtte Stoker staan nu aan het roer van twee van de bekendste Winschoter bedrijven: Autoschade Boerma en CQ Reclame.

In meerdere opzichten was het kersverse bedrijf van Jan een sterk staaltje ondernemerskunst. Geschoold aan Kunstacademie Minerva in de stad Groningen wist hij opmerkelijk snel zijn creatieve vaardigheden op meerdere plaatsen om te zetten in een volwaardig bestaan. Overdag als docent tekenen en boetseren op de LTS en ’s avonds met het spuiten van de door werknemers voorbereide auto’s. Hij vond een gat in de naoorlogse markt, in een periode waarin er opvallend veel voertuigen werden geregistreerd in Nederland.

Spuitcabine

Jan Boerma bouwde met zijn vakwerk al snel een aanzienlijke klantenkring op. Het bedrijf verhuisde naar de Venne 146 in Winschoten waar hij een, voor die tijd, moderne overdruk-spuitcabine kon bouwen. Hierdoor verbeterde de kwaliteit van zijn werk aanzienlijk. Verdere groei én de overname van de uitdeukerij van Carrosseriefabriek BerWi maakte de verhuizing buiten het centrum naar de Industrieweg noodzakelijk en mogelijk.

Om nog beter voorbereid te zijn op de toekomst verhuisde het bedrijf in 1997 (inmiddels overgenomen door zoon Cor) naar het huidige pand aan de Papierbaan in Winschoten. Deze locatie bood de mogelijkheid om in 2000 de design- en beletteringswerkzaamheden onder te brengen in een zelfstandig reclamebedrijf onder de naam CQ Reclame.

Fundament voor de toekomst

"Op het fundament, dat 75 jaar geleden door vader Boerma werd gelegd, kan nog jaren worden voortgebouwd", zegt Cor, "door innovatief bezig te blijven met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van reparatietechnieken, duurzaamheid en energiebesparing zijn Autoschade Boerma en CQ Reclame klaar voor de toekomst."

Het jubileum wordt gevierd met onder meer een open dag en activiteiten voor de vijftien personeelsleden. Uiteraard is er, vanwege de coronarestricties, nog geen datum voor de open dag geprikt. "Dat is in deze tijd lastig om te plannen, maar als het weer mag, dan bieden we belangstellenden de kans een kijkje te nemen in het bedrijf."

Elektrisch

Ook zullen er op gezette tijden nieuwsfeitjes op de website https://www.autoschade-boerma.nl/ worden geplaatst. Tipje van de sluier: Het bedrijf heeft ruim twee jaar geleden 625 zonnepanelen op het dak van het bedrijfspand geplaatst om te zorgen voor de zorgen eigen totale elektrische energievoorziening. "We willen zoveel mogelijk onze eigen energie opwekken, zo wordt de spuitcabine binnenkort elektrisch verwarmd. Het uiteindelijke doel is om in de toekomst helemaal van het gas af te gaan. Dit leek aanvankelijk onmogelijk, maar stapje voor stapje zijn we op de goede weg."