Premier Jaap van Dissel - commentaar

Macht corrumpeert, dat behoeft geen betoog. En ik begrijp ook dat je op bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje geen hoge ogen gooit als je aangeeft je met cellen, virusjes en reageerbuizen bezig te houden. Het is dan ook begrijpelijk om jouw 'minute of fame' met beide handen aan te pakken en niet meer los te laten. Je kunt echter ook te veel in jezelf gaan geloven.

Infectoloog Jaap Tamino van Dissel en zijn mede-cornuiten van het Outbreak Management Team moeten wel beseffen waarvoor ze zijn 'aangenomen' door het demissionair-kabinet Rutte: Advies geven. Niet meer, niet minder.

Als de voortekenen niet bedriegen wordt de lockdown, die tot en met 14 januari duurt, zeker met een paar weken verlengd. Hoe wij dat weten? Omdat premier Jaap van Dissel, Diederik Gommers, Andreas Voss, Jan Kluytmans, Marion Koopmans en de overige OMT-leden maar wat graag hun boekje te buiten gaan. In plaats van advies uit te brengen aan de regering, staan ze te springen om hun mening over het oprukkende virus aan talkshowtafels te oreren. 

Ook de schrijvende pers is niet veilig. Het schijnt bijvoorbeeld dat Jopke van Zwam van de Hongerige Wolfse Courant tot aan de deur van zijn eigen woning is achtervolgd door een OMT-lid of hij niet alsjeblieft een vraag kon stellen over corona. Na tussenkomst van de bereden politie (die term krijgt na de appgroep-affaire een heel andere betekenis, maar dit geheel terzijde) kon de twist uiteindelijk worden gesusd.

Impact

Van Dissel en consorten hebben blijkbaar geen idee (of juist wel, wie zal het zeggen?) wat hun woorden voor impact hebben. Door nu al van de daken te schreeuwen dat de lockdown moet worden verlengd na 14 januari zadelen ze het duo Rutte-De Jonge op met een probleem. En dit is niet voor het eerst. Ook op 18 december, toen Nederland op slot ging, was er geen uitweg. Als het advies was genegeerd en het aantal ziekenhuisopnames fors was gestegen, had het OMT gezegd: 'Told you so', of om de woorden van Van Dissel te gebruiken: 'Grmmbl, corone, blub, sprutghy'.

De voormalige geschiedenisstudent Mark Rutte en basisschoolleerkracht Hugo de Jonge hebben de ballen verstand van alfa-, beta-, delta of omirkonvarianten, en gooiden - onder het mom van: baadt het niet, dan schaadt het wel - een stevig hangslot op BV Nederland. En dit terwijl toen al duidelijke signalen uit onder meer Denemarken, Zuid-Afrika en Groot-Brittannië kwamen dat de nieuwe virusvariant weliswaar veel besmettelijker is, maar niet automatisch leidt tot meer ziekenhuisopnames.

Werk doen

Laat het OMT voortaan haar werk doen: Advies geven aan de regering, en voor de rest haar mond houden. En laat de regering doen wat het moet doen: Luisteren naar het OMT-advies, een forse schep economische en social belangen eroverheen mieteren en komen tot een besluit. Nu zijn we het lachtertje van Europa en spinnen de ondernemers in buurlanden Duitsland en België financieel garen bij 'die gekke paniekerige 'Ollanders', die massaal de grens overtrekken om te winkelen. En dat kan niet de bedoeling zijn lijkt me.

Arjan Brondijk