OMT maakt draai van 180 graden: Van schijnveiligheid naar bijna overal mondkapjesplicht

Lange tijd was Nederland één van de weinige landen waar geen mondkapje moest worden gedragen, daar mondkapjes volgens het Outbreak Management Team (OMT) slechts voor schijnveiligheid zouden zorgen. Nu maakt het OMT een draai van 180 graden en adviseert het adviesorgaan van het kabinet mondkapjes bijna overal verplicht te stellen.

Van demonstraties tot drukke winkelstraten en markten. Daarnaast zouden mensen die binnen een zitplaats hebben voortaan ook een mondmasker moeten dragen. Het OMT wil daarnaast dat mensen binnen voortaan de mondkapjes blijven dragen als zij gaan zitten. Er zouden alleen nog uitzonderingen zijn wanneer mensen iets eten of drinken. Dat meldt NU.nl

Ook in het hoger onderwijs en bijvoorbeeld op kantoor zouden werknemers standaard mondmaskers moeten gaan dragen, tenzij er sprake is van een beperkte en vaste bezetting, in combinatie met goede ventilatie.

Niet alle mondkapjes zijn toegestaan, alleen chirurgische mondneusmaskers (minimaal type II) die een CE-keurmerk hebben.