Petitie om sporten toe te voegen aan essentiële sectoren al bijna 400.000 keer ondertekend

Bijna 400.000 mensen hebben de petitie ondertekend waarmee het kersverse kabinet wordt opgeroepen om sporten toe te voegen aan de essentiële sectoren. Als argumenten wordt aangevoerd dat sporten gezond is, het sportaanbod stimuleert om in beweging te komen, sporten de samenleving geld bespaart en sporten geen besmettingen oplevert.

Het kabinet heeft besloten dat sinds dinsdag buiten sporten voor jongeren tot en met 17 jaar weer mogelijk is tot 20.00 uur. Voor personen van 18 jaar en ouder blijft 17.00 uur gehandhaafd. Buiten sporten is toegestaan met maximaal twee personen op anderhalve meter afstand. Bovendien mag een trainerzich op anderhalve meter afstand slechts op één tweetal richten. De trainer mag zich dus niet verplaatsen van tweetal naar tweetal.

Zoals bekend zijn veel binnensporten nog taboe. Zo zijn de sportscholen al een tijdje dicht.

In de petitie wordt ervoor gepleit hier zo snel mogelijk verandering in te brengen, omdat:

1. Sporten is gezond
De sportsector levert iets heel belangrijks op: het draagt bij aan een betere gezondheid en weerstand. Sporten verlaagt het risico op chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten, depressieve symptomen en bij ouderen botbreuken. De Gezondheidsraad adviseert de minister van VWS om te stimuleren dat mensen blijvend meer bewegen en minder stilzitten.

2. Het sportaanbod stimuleert om in beweging te komen

Veel mensen komen graag in beweging maar zij hebben soms wel prikkels of een stok achter de deur nodig. Smaken verschillen en waar de ene wil voetballen, gaat de ander juist liever hardlopen, fitnessen of hockeyen. Is die variatie niet toegestaan, dan loopt het aantal mensen dat aan sport doet in z’n totaliteit snel terug. Dat blijkt ook uit onderzoek van NOC*NSF: Bijna helft Nederlanders is minder gaan sporten door tweede lockdown.

3. Sporten bespaart de samenleving geld
Natuurlijk kost de sport de samenleving ook geld. Zo bedraagt de totale rekening voor alle blessures 17,8 miljoen euro. Maar die kosten wegen bij lange na niet op tegen de baten. Want alleen al dankzij het amateurvoetbal wordt er jaarlijks 366,95 miljoen euro bespaard op de zorg voor hart- en vaatziekten en diabetes. Voor de mentale gezondheid is dit 42,55 miljoen euro. Het ‘subjectieve welzijn’ (sporten maakt mensen gezonder en gelukkiger, waar een waarde aan hangt die berekend is met een internationale wetenschappelijke formule) heeft een waarde van 2,1 miljard euro.

4. Sporten levert geen besmettingen op
Sporten heeft een goede invloed op de weerstand, wat zeer belangrijk is tijdens een pandemie. Tijdens het sporten vinden er niet of nauwelijks besmettingen plaats. Dat blijkt uit de cijfers van het RIVM. Datzelfde geldt ook voor het verblijven in de buitenlucht, zoals tijdens het veldvoetbal. Reisbewegingen (vanwege trainingen) zijn er amper aangezien Nederlanders gemiddeld op slechts 1,6 kilometer afstand van een voetbalvereniging wonen. Fietsafstand dus.

De petitie ondertekenen kan via: https://erkensport.petities.nl/.