'Lockdown ten einde, maar versoepelingen komen er amper' (Regering gaat nog altijd uit van rampscenario)

De lockdown is vrijdag ten einde, maar wie rekent op versoepelingen heeft het waarschijnlijk mis. Dat melden bronnen aan De Telegraaf en Het Parool. Het hoger onderwijs en het mbo mogen, zoals het nu lijkt, weer fysiek lesgeven, en er komt meer ruimte voor sport. De detailhandel kan bovendien weer voorzichtig open door winkelen op afspraak mogelijk maken.

Of de sportscholen weer open mogen, of dat met 'meer ruimte voor sport' wordt bedoeld dat sporten in de buitenlucht wat meer mag, is onduidelijk. De horeca en de cultuursector mogen de deuren nog niet van het slot halen.

Tijdens de persconferentie van 18 december ging RIVM-baas Jaap van Dissel uit van twee scenario's: een gunstig scenario, waarbij weliswaar meer mensen zouden worden besmet met de omikronvariant, maar de ziekenhuisopnames op te vangen zouden zijn, en een slecht scenario, waarbij er een piek zou komen van Covid-patiënten in het ziekenhuis.

Het gunstige scenario blijkt weliswaar nog gustiger te zijn dan verwacht (de ziekenhuis- en IC-opnames waren in de afgelopen maanden nog niet zo laag), maar toch houdt het OMT een slag om de arm. Vanwege de veel besmettelijker omikronvariant werd eind vorig jaar gesteld dat er half januari een piek zou zijn (na de kerstbezoekjes en oud & nieuw), nu denkt het Outbreak Management Team dat de piek begin februari komt.

Grote aantal besmettingen

Waar vorig jaar de druk op de zorg leidend was, geldt dit nu voor de besmettingscijfers, en die zijn torenhoog (woensdag stond de teller op 32.149 Nederlanders). Opvallend is dat andere Europese landen een ander beleid hanteren. In Groot-Brittannië (bijna 130.000 besmettingen, 793 mensen op de IC),  België (afgelopen etmaal ruim 39.000 besmettingen, 450 mensen op de IC) en Denemarken (bijna 23.000 besmettingen, 73 op de IC) bijvoorbeeld zijn er weinig restricties.