Gemeente Westerwolde brengt karakteristieke panden en kwaliteit van dorpen in de gemeente in kaart

De gemeente Westerwolde gaat karakteristieke panden in de gemeente aanwijzen, en unieke en herkenbare kwaliteiten van elf dorpen vastleggen. Inwoners en andere geïnteresseerden kunnen meedenken over de panden en dorpen. Dit gebeurt in samenwerking met Adviesbureau Libau.

Hiervoor worden drie bijeenkomsten gehouden: Donderdag 27 januari voor (de omgeving van) Oudeschans, Blijham, Bellingwolde en Vriescheloo; donderdag 3 maart voor (de omgeving van) Wedde, Veelerveen, Vlagtwedde en Bourtange, en donderdag 31 maart voor (de omgeving van) Sellingen, Ter Apel en Ter Apelkanaal. Afhankelijk van de coronamaatregelen vinden de bijeenkomsten, die alle drie om 19.00 uur beginnen, op locatie of online plaats.

Wat is een karakteristiek pand?
Dat is een pand dat door ouderdom, de bouwstijl of (vroegere) functie waardevol is. Westerwolde heeft veel van deze panden. In 2014 is een aantal panden in de voormalige gemeente Vlagtwedde al aangewezen als karakteristiek. Nu moet dit ook in de rest van de gemeente gebeuren. Deze waardevolle panden komen in een bestemmingsplan. In dit bestemmingsplan staan regels om deze panden te beschermen. Zo kunnen ze niet zomaar worden gesloopt. Dit betekent niet dat er niets meer veranderd mag worden. Per soort pand wordt omschreven hoe deze verbouwd of herbouwd kan worden zodat de waarde behouden blijft.

Kwaliteiten van de dorpen

De (historische en ruimtelijke) kwaliteiten van de dorpen worden ook vastgelegd. Een kwaliteit kan bijvoorbeeld bepaalde bebouwing of het straatbeeld in een dorp zijn. Dit gebeurt voor de dorpen Oudeschans, Bellingwolde, Vriescheloo, Blijham, Wedde, Veelerveen, Vlagtwedde, Bourtange, Sellingen, 
Ter Apel en Ter Apelkanaal. Er wordt ook omschrijven hoe deze dorpen zich verder kunnen ontwikkelen. Met daarbij de kwaliteiten van deze dorpen als uitgangspunt.

Aanmelden voor een bijeenkomst
Tijdens deze bijeenkomsten presenteert adviesbureau Libau per dorp de eerste resultaten voor beide opdrachten. Aanwezigen kunnen daarna hun aanvullingen of wijzingen delen. Aanmelden om mee te denken over één van de dorpen of karakteristieke panden kan via gemeente@westerwolde.nl. Noem daarbij de datum en over welk dorp of pand u wilt meedenken.

Na de bijeenkomsten ontvangen de eigenaren van de panden een brief met informatie over hun karakteristieke pand. De eigenaren kunnen hierover dan ook met de gemeente in gesprek gaan.