Gerard Brunink schrijft biografie over zijn vader 'schukjesschriever' Gerrit

Op verzoek van museum Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela heeft Gerard Brunink een biografie geschreven over zijn vader, Gerrit J. Brunink. Beiden waren tientallen jaren correspondent voor het (Pekelder) Streekblad.

Brunink sr was daarnaast ook correspondent voor diverse landelijke bladen, zoals Het Parool en De Telegraaf. Hij staat in zijn geboortedorp bekend als ’stukjesschrijver’ dan wel chroniqueur. Niet zo verwonderlijk, want hij schreef duizenden verhalen.

Hij verdiende zijn loon als postbode, maar zijn verdienste is het vastleggen van de historie van Oude Pekela. Diverse boeken schreef hij erover met als meestbekende wel ‘Uit Pekela’s verleden’, dat in 1978 uitkwam en al lang uitverkocht is. Ook uitverkocht is zijn voorganger, dat onder dezelfde titel verscheen in 1930 en geschreven is door meester en wethouder W.H. Bosgra.

Afgelopen week overhandigde de schrijver dit postume eerbetoon aan het museum. Op de website www.kapiteinshuis.nl, onder de serie Pekelders Verhalen, is het terug te vinden.

Feike Oppewaal: "Voor het museum in deze schrale pandemische periode een mooie opsteker en een start voor de komende wisselexpositie die over Pekelders kapiteins zal gaan, zoals die in de 19e eeuw de Noordelijke zeeën bevoeren."