Cora-Yfke Sikkema: 'Het gaat om het laten zien aan het kabinet dat ondernemen coronaproof kan'

Jos Wienen (CDA) sprong aan de vooravond van de corona-persconferentie in de bres voor de horeca. In het programma Op1 bleken zijn woorden van generlei waarde. De burgemeester van Haarlem gaat wel handhaven als horecaondernemers in zijn stad vandaag open gaan. Zijn collega Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt houdt wel voet bij stuk.

Zij staat toe dat ondernemers in 'haar' gemeente éénmalig laten zien dat ze coronaproof open kunnen. Dit mag vandaag, zaterdag, tot 17.00 uur en voor de horeca tot 20.00 uur. Sikkema: “Ik zie hoe zwaar ondernemers hebben en wat het gemis aan perspectief met ze doet. Ik wil éénmalig en tussen de aangegeven tijden ruimte bieden om te laten zien dat het op een goede en veilige manier coronaproof kan. Dat betekent niet dat alles kan. Maatregelen zoals mondkapjes op in een winkel en de coronatoegangsbewijzen voor locaties blijven van kracht.”

Persconferentie en perspectief

“Ik hoop ook dat het kabinet ruimte ziet én biedt. Voor onze ondernemers; van horeca tot detailhandel en van de kapper tot de sportclubs. Maar ook voor onze inwoners; van jong tot oud. De crisis duurt lang, heel lang. Dit hoor ik van veel inwoners en ondernemers die ik spreek.”; vervolgt Sikkema haar betoog.

Geen vrijbrief

Dat er morgen een eenmalige uitzondering is, betekent niet dat er een vrijbrief is en alles kan en mag in de gemeente Oldambt. Het gaat om het laten zien aan het kabinet dat ondernemen coronaproof kan. Er wordt gedurende de dag gehandhaafd op excessen en na de gestelde eindtijden wordt ook gecontroleerd of de landelijke maatregelen weer gevolgd worden.