KNVB: 'Volgende stap is het hervatten van de voetbalcompetitie eind januari of begin februari'

De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) heeft een aantal scenario's klaar liggen voor het vervolg van de competities. Na het volgende 'weegmoment' van de regering maakt de voetbalbond bekend wat er precies gaat gebeuren.

Voetballen bij de eigen club kan vanaf vandaag, zaterdag, weer. Dat wil zeggen: alleen onderlinge wedstrijdjes en trainen. "De volgende stap moet het hervatten van de competities eind januari of begin februari zijn", aldus de KNVB. "Daar zetten we op in, want wedstrijden spelen blijft voor de 1,2 miljoen amateurvoetballers in Nederland de belangrijkste prikkel om te blijven trainen."

Toeschouwers langs de lijn

De eerstvolgende stap van het kabinet zou, in de ogen van de KNVB, ook moeten zijn dat zij weer toeschouwers langs de lijn en in de stadions toestaan. "Dat perspectief mist nu, terwijl financieel gezien de rek er volledig uit is bij de clubs."

Geen besmettingen

Er zijn geen argumenten om bijvoorbeeld de voetbalstadions niet gecontroleerd te openen, zo wordt gesteld. "Volgens de informatie van de GGD vinden er op de tribunes bij het betaald voetbal geen besmettingen plaats. Logisch, want alle bezoekers worden bij de poort gecontroleerd en ook daarna zit men in de buitenlucht. De reisbewegingen zijn minimaal aangezien bij veel clubs 80 procent van de bezoekers op minder dan 5 kilometer afstand woont. Uitvoerige (fieldlabs)onderzoeken hebben aangetoond dat stadionbezoek met voorzorgsmaatregelen in coronatijd veilig en verantwoord is."