'Aandacht voor cultuursporten leidt tot verbinding'

Geen schaatspubliek zo enthousiast als die in Thialf, volgens schaatser en inline-skater Michel Mulder. Maar ook de toeschouwers van een relatief kleine cultuursport als fierljeppen kunnen flink uit hun dak gaan, weet fierljepper Hannes Scherjon. Tijdens European Sports for All Games, van 3 tot en met 7 augustus, kan het grote publiek kennismaken met compleet andere cultuursporten uit andere landen.

Michel Mulder (32) is de eerste Nederlander die op de Olympische Spelen goud won op de 500 meter schaatsen. Daarnaast is hij onder meer wereldkampioen schaatsen en inline-skaten geworden. De sport brengt hem de hele wereld over. Van Amerika tot Japan, en alles ertussenin. 

Uitzinnige menigte

Mulder: ,,Meestal zie ik alleen de weg van hotel naar schaatsbaan. Maar in verre landen zijn er altijd dagen waarop ik kan bijkomen van de reis. Daardoor heb ik kennis gemaakt met allerlei culturen. Ik wil niet generaliseren, maar voor mijn gevoel zijn de mensen in Japan heel bescheiden. Zuid-Amerikanen zijn heel expressief, en zingen de hele dag door. Ik vind het mooi dat ik zoveel van de wereld heb gezien.”
 

Toch gaat er voor hem qua schaatsen niets boven Thialf in Heerenveen. ,,Dat heeft iets magisch voor alle schaatsers over de hele wereld. Nergens tref je een menigte zo uitzinnig als hier. Voor mij is dit de mooiste schaatsplek die er is.” De geboren Zwollenaar verhuisde negen jaar geleden naar Heerenveen. Veel verschillen tussen de Friezen en Overijsselnaren heeft hij niet ervaren. ,,Als het om natuurijs gaat, merk je alleen wel dat de Friezen veel enthousiaster zijn. ”
 

Volwaardige sport

Die uitgelatenheid kent Hannes Scherjon (31) uit Noordburgum ook, maar dan op het gebied van fierljeppen. Een typisch Friese sport, van oorsprong een manier om simpelweg sloten te overbruggen tijdens het kievitseieren zoeken. ,,Fierljeppen is echt uitgegroeid tot een volwaardige sport.”
 

Een sport waar Hannes, in het dagelijks leven mede-eigenaar van Scherjon's Klompenmakerij, veel tijd aan besteedt. Bij de jeugd is hij al eens Fries kampioen geworden. Dit hoopt hij bij de senioren ook nog eens voor elkaar te boksen. Hij traint er veel voor. “Als ik in de polsstok spring en voel dat dit al goed ging, dan weet ik: dit wordt een goede sprong. Je merkt dan ook dat het publiek enthousiast wordt. De laatste paar klimslagen zijn dan echt genieten.”
 

Verbinding

Voor Hannes is het belangrijk dat cultuursporten uit verschillende landen, zoals het Franse wijnvatrollen of het Ierse gaelic football, aandacht krijgen tijdens de European Sports for All Games. ,,Het brengt mensen met elkaar in verbinding. Ik denk daarnaast dat het goed is om mensen met verschillende achtergronden de sporten te laten ervaren. Dan krijg je nieuwe impulsen en ideeën waardoor de sport ook doorontwikkelt.”