Startschot vierde carbidcampagne met burgemeester Jaap Kuin van Pekela

Stpahorst/Pekela - Het startschot voor de vierde editie van de BOCK-campagne is op maandag 17 december te horen in Staphorst. Vier burgemeesters uit vier veiligheidsregio’s zijn daarbij aanwezig. Onder hen burgemeester Jaap Kuin van Pekela.

De burgemeesters - naast Kuin, zijn dat Theo Segers van Staphorst, Klaas Agricola van Dantumadiel, en Karel Loohuis van Hoogeveen - gaane onderling de strijd aan voor de BOCK-wisselbokaal.

Daarbij worden zij elk bijgestaan door een ervaren carbidschieter uit de eigen regio, de BOCK (Bewust Oplettende Carbid-Knaller). De BOCK-wisselbokaal gaat naar de burgemeester die de speciale BOCK-bal het verste wegschiet vanuit een melkbus.

Naast de burgemeesters zijn ook diverse deskundigen aanwezig die uitleg geven over carbidschieten, bijvoorbeeld: Wat is carbid? En hoe werkt het?

BOCK

BOCK staat voor Bewust Oplettende Carbid Knaller en is bedoeld om de traditie van het carbidknallen (in Drenthe zelfs met UNESCO-status) veilig te laten verlopen. De BOCK-campagne startte eind 2015 op initiatief Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis, Brandweer Drenthe en Stichting Carbidschieten Drenthe. De Nederlandse Brandwonden Stichting ondersteunt de campagne sindsdien.

Inmiddels werken ruim 50 gemeenten en de vier veiligheidsregio’s in het Noorden en Oosten mee. Ook zijn er particuliere en commerciële partijen die zich nauw betrokken voelen bij de campagne en deze ondersteunen in Nederland.