Klots - Zebrasprits (Column David Stolk)

Winschoten - Winschoten werd in het verleden weleens een klein Amsterdam genoemd. Waarschijnlijk omdat het na Amsterdam de grootste jodenstad was en dat de stad ook een Joodse bijnaam heeft. Sodom.

Het klopt ook wel een beetje. Dezelfde humor, handelsgeest, anarchistische inslag en muzikaliteit. In veel volgde Sodom haar grote broer Mokum. Zo ook in het benoemen van de nieuwe burgemeester. In het gemeentebestuur in de hoofdstad is GroenLinks aan de macht. Sodom volgt Mokum ook in dat opzicht met de komst van de nieuwe burgemeester.

De gemeenteraad in de hoofdstad heeft het stadsbestuur opgeroepen om in kaart te brengen welke straten zijn vernoemd naar omstreden personen uit een koloniale tijd. Daar moet dan een bordje onder komen met de historische context. Dus bij ‘Bestevaer’ de Ruijter staat dan dat hij onze koloniale belangen heeft verdedigd en oorlog heeft gevoerd! Het gaat zelfs zover dat er over de Churchilllaan wordt getwijfeld.

Niets mag meer. Alles wordt onder een vergrootglas gelegd zowel in het linkse als in het rechtse spectrum. Ze gooien elkaar olie op het vuur. Provoceren en polariseren omdat het kan. Gelukkig is het grosso modo van het Nederlandse volk nog nuchter, bescheiden en calvinistisch. Zodat wij hier geen Franse toestanden krijgen. Op teletekst (ja, ik lees dat nog) las ik over een negatief reisadvies naar Frankrijk. Ik viel van mijn stoel die ik in een Brocante in Epernay heb gekocht. De gele hesjes krijgen hier, op wat gekkies na, nauwelijks voet aan de grond, ondanks de hulp van de overspannen media.

In Winschoten vrees ik dat hele Zeeheldenbuurt op de schop gaat. Overal komen er dan borden bij. Met de historische context. De Witte de Withstraat (ook wel erg provocerend), Piet Heinlaan (lullig voor Spanjaarden) en Tromplaan zullen beplakt worden met bordjes. Deze buurt is van oudsher een volksbuurt. Een broeinest van links-extremisme. Dat bleek ook uit de leus die jaren op de een van de rode kale muren stond gekalkt. ‘Fascisme leeft, boycot Spanje!’ Het werd wel ‘leutje Belfast’ genoemd.

Het nieuws dat de Partij voor de Dieren ook een opmars beleeft, stemt mij nog triester. Hoe moet dat dan straks. Er zijn individuen die nu al vinden dat je niet mag schelden met dierennamen. ‘Domme kou’ mag nog wel want dat komt uit het Italiaans. Sardijns dialect. Geen Marterlaan, Beverhof (altijd een rare associatie mee gehad) of Wezellaan meer. Sommige etenswaren zijn al aangepast aan de lange tenen des tijds. Negerzoenen bestaan niet meer, Jodenkoeken liggen onder vuur en de Advocaat wordt elk uur duurder.

Onlangs kreeg ik bezoek van een wat ouder gezelschap. Dan verwacht men koffie en een koekje bij de koffie. Dat doen wij nooit, maar ik ben al wel zo oud dat ik mij die tijd herinner. Een koekje of wat lekkers bij de koffie. Ik wilde ook een glas met ‘klare’ sigaretten neerzetten, maar dat mocht niet van mijn vrouw. In de winkel zocht ik naar een leuk koekje. Ik zag ze liggen. De zebrasprits. Het zou weleens de laatste mogelijkheid kunnen zijn.

De joligste van de oudere heren zei, nadat ik hem wees op het koekje bij de koffie: ‘Kovvie en een zebrasprits, dat wordt een minne oavond. Du mie mor een pot bier!’