Liefdeswacht in Zaal 12 in Vlagtwedde

Vlagtwedde - De kerstvoorstelling Liefdeswacht is op zaterdag 15 december te zien in Zaal 12 in Vlagtwedde, aanvang 20.00 uur. De entree bedraagt 10 euro.

Liefdeswacht is een komische bewerking van de bekende regisseur Jan Houwing. Een verhaal dat zich afspeelt ronde de Eerste Wereldoorlog in Zuidoost-Groningen. Een muzikale klucht met een verrassend slot. 

Huwelijk

Het is 1913. Gerlof loopt pal naast het huis van de familie Kloppenburg de wacht en trotseert de kou, om te bewijzen dat hij goed genoeg is als toekomstige man voor dochter Maartje. Maar na maanden is er nog geen zicht op een huwelijk. De vader van Maartje, Douwe, ziet Gerlof totaal niet zitten en is niet onder de indruk van de verrichtingen van de zeventienjarige. Zijn vriend en oud-officier van Zomeren probeert de jongen te harden met bikkelharde trainingen. Maar beiden komen tijdens kerstavond tot de conclusie dat er weinig verbetering is. De vrouw van Douwe, Trijntje, vindt dat onbegrijpelijk en ziet haar man als een stijve hark met een bord voor de kop. 

Onvermoeibaar

Een jaar later marcheert Gerlof onvermoeibaar door. Van Zomeren tiert volop en Maartje kijkt vol verwachting naar haar grote liefde. Inmiddels is de Eerste Wereldoorlog uitgebroken en neemt de spanning aan de grens toe. Ook in huize Kloppenburg heerst er spanning, maar voornamelijk vanwege de hardvochtige houding van Douwe. Zijn hekel aan Gerlof blijkt diepgeworteld en al lang geleden te zijn ontstaan. Als kerst 1914 is aangebroken en neef Meindert komt logeren is er eindelijk iemand die deze hele situatie kan doorbreken.