Energierekening voor huishoudens stijgt volgend jaar met gemiddeld met 327 euro

Winschoten - Op basis van de nieuwe tarieven van de drie grootste energieleveranciers wordt duidelijk dat de totale energierekening voor een meerpersoonshuishouden per 1 januari 2019 stijgt met gemiddeld 327 euro. Dit is een stijging van in totaal 17 procent ten opzichte van het afgelopen half jaar.

Deze stijging wordt vooral veroorzaakt door forse toenames in de leveringstarieven voor gas en stroom en de stijgende energiebelastingen op gas. Sinds 2014 zijn de kosten in de vorm van energiebelastingen en de Opslag Duurzame Energie (ODE) zelfs met 68 procent gestegen. 

Dit blijkt uit een onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise gebaseerd op de tariefstijgingen van de drie grootste energieleveranciers Nuon, Essent en Eneco.

Driepersoonshuishouden

Bij Eneco gaat een driepersoonshuishouden volgens de berekeningen van Pricewise (met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh en 1.500 m3) in 2019 zo’n 206 euro meer betalen dan in 2018, en bij Nuon is dat zo’n 173 euro. Bij Essent stijgen de tarieven relatief het minst, daar gaat een driepersoonshuishouden circa 141 euro meer betalen in 2019. 

Pricewise heeft gekeken naar de totale gemiddelde energierekening voor 2019 waarbij alle kosten zijn meegenomen, dus ook de netbeheerkosten en transportkosten. De forse stijgingen in energieprijzen worden veroorzaakt door onder andere de inkoopprijzen voor gas en stroom in 2018 en de stijging in belastingheffingen en de ODE. Tegelijkertijd is de belastingvermindering op energie verlaagd.

De totale energierekening is na een daling tussen 2014 en 2017 weer flink gaan stijgen. Tussen 2017 en 2019 is de totale energierekening met 30 procent gestegen en de belastingen erop met maar liefst 40 procent.

Leveringstarieven

Hans de Kok van Pricewise: “De leveringstarieven van stroom en gas hebben sinds 2016 een enorme vlucht genomen en zitten nu weer rond het niveau van zes jaar geleden. Daarnaast zien we dat over de gehele periode van zes jaar de energiebelastingen en ODE enorm zijn gestegen, met 68 procent tussen 2014 en 2019, van 478,17 naar 802,30 euro."

"Deze belastingen vormen nu een totaal van 47 procent van de energierekening. De enorme stijging in belastingen wordt veroorzaakt door de duurzame transitie die vanuit de overheid wordt geïnitieerd. Energieverbruik, en met name gasverbruik, wordt verder ontmoedigd. En dat zie je terug in de stijgingen van de energiebelastingen.”

Meer informatie

Meer informatie op https://www.pricewise.nl/energieprijzen/verwachting-energieprijzen/