Nederlands gezin kiest voor traditionele kerst

Winschoten - De feestdagen staan weer voor de deur. Nederlandse gezinnen geven de voorkeur aan een traditionele kerst. Dit blijkt uit een onderzoek van de websites Ikenmama.nl en Oudersenzo.nl.

Maar liefst 95 procent van de ruim 750 respondenten geeft aan kerst te vieren. Financiële en religieuze redenen worden genoemd als reden om dit juist niet te doen.

Nederlanders blijken voor de invulling van de kerstdagen veel rekening te houden met hun familie. Slechts 5 procent van de ondervraagden doet tijdens deze dagen volledig zijn eigen zin. Geen verre reizen of stedentripjes met kerst: meer dan de helft van de ondervraagden viert eerste Kerstdag gewoon bij familie. Ook tweede Kerstdag wordt door veel ondervraagden (bijna 50 procent) bij familie doorgebracht.

Stoofpeertjes

Voor het kerstdiner wordt het liefst het gourmetstel uit de kast getrokken. Maar ook carpaccio, ijstaart en tiramisu zijn populaire kerstgerechten. Wat betreft desserts is er overigens weer een traditionele topper: stoofpeertjes.

Cadeautjes onder de boom
Bijna alle respondenten halen een kerstboom in huis, die in de helft van de gevallen traditioneel versierd is, met slingers en kerstballen. Onder veel van die kerstbomen liggen kerstcadeautjes. Groot uitpakken gebeurt echter weinig: het gemiddelde cadeautje kost tussen de 10 en 20 euro. Wordt er tijdens het uitpakken van de cadeautjes muziek gedraaid? Dan zijn ‘nieuwe klassiekers’ zoals All I want for Christmas en Driving Home for Christmas veruit favoriet. Opvallend is dat de echte traditionals zoals ‘Stille nacht’ en ‘Jingle Bells’ veel minder vaak worden genoemd.

Kerstwensen
Kerst lijkt onlosmakelijk verbonden te zijn met tradities en samen zijn met je naasten. Dit blijkt ook uit de antwoorden op de vraag welke kerstwens men het liefst zou willen doen. De respondenten wensen vooral gezondheid voor hun gezin, een gelukkig leven voor hun kinderen en geen financiële zorgen meer. Ook hier staan de naasten weer centraal.