De hond doet de boodschappen in Finsterwolde

Finsterwolde - Bij de Spar in Finsterwolde zijn hulphonden welkom. Niet alleen de afgetrainde, maar ook honden die in training zijn en alles nog moeten leren. Dit ervaarde Karin Folkerts nadat ze met Ihmre, haar Hulphond in opleiding, aan Klaas Hoïting van de Spar-supermarkt vroeg of ze haar hond daar mocht trainen.

Trainen is van essentieel belang, zodat zodat Karin later alleen met Ihmre boodschappen kan doen. Hoïting vond dit geen probleem. Hij gaf zelfs aan dat Karin ook op de drukke momenten welkom is in de winkel, omdat een hulphond ook dan zijn werk moet leren doen.

Mensen in Finsterwolde hoeven dan ook niet vreemd op te kijken als er ineens een zwarte Flatcoat de boodschappen komt doen.

Niet afgeleid of aangehaald

Uiteraard mag deze hond niet afgeleid of aangehaald worden. Tegen hem praten, hem afleiden of hem aaien haalt hem uit zijn concentratie en daarnaast wordt hij dan beloond voor het negeren van zijn eigenaar, terwijl die vaak van pup af aan al bezig is met het opbouwen van een band met de viervoeter.

Dit zou er bovendien voor zorgen dat de hond onbetrouwbaar wordt in zijn werk, en dat is uiteraard niet de bedoeling. Daarom draagt Ihmre ook een dekje waarop staat dat hij Hulphond is en dat hij geen aandacht mag krijgen van anderen.

Karin: "Dat is  absoluut niet zielig. De hond krijgt van de eigenaar alle aandacht, liefde, zorg en knuffels; dus op dat gebied komt ze zeker niks tekort."

Minder afhankelijk

Een hulphond zorgt ervoor dat mensen minder afhankelijk zijn van anderen en dus zelfstandiger door het leven gaan. Daarom is het belangrijk dat niet alleen een afgetrainde hulphond toegang krijgt tot openbare gebouwen in de omgeving van de eigenaar, maar ook dat hulphonden in opleiding deze kans krijgen om ervaringen op te doen.

Honden worden pas toegelaten tot de opleiding wanneer ze minimaal een jaar zijn en alle testen op gedrag en gezondheid goed hebben doorstaan. Daarna gaat de teamtraining van start. Een instructeur van Hulphondenschool De Click komt elke week langs om zo samen te oefenen en te kijken wat er handig is, of er knelpunten zijn en wat er juist heel goed gaat. Zo traint de deelnemer onder begeleiding zelf zijn eigen hond op tot officiële hulphond.

Redelijk uniek

Deze manier van trainen is redelijk uniek, want veelal zijn de honden al opgeleid tot hulphond voor ze worden geplaatst. De training duurt drie tot zes maanden, waarna er elk jaar een vaardigheidstest volgt. Daarbij wordt gekeken hoe de samenwerking tussen 'baasje' en hond is en of de hond zijn vaardigheden nog goed beheerst.