'Een heel welkom gevoel tijdens open dag OZG'

Winschoten - Het Ommelander Ziekenhuis Groningen geeft maandelijks een kijkje achter de schermen van het ziekenhuis. Dit keer vertelt een bezoeker van de vorige maan gehouden open dag over haar ervaringen met het nieuwe ziekenhuis in Scheemda.

Ruim 5000 geïnteresseerden bezochten de open dag. Met een glas bubbels en een hapje werden bezoekers warm ontvangen. Er was een route uitgezet waarbij iedereen aan de hand van een flyer kennis kon maken met het nieuwe gebouw. Ook stonden er medewerkers klaar om te vertellen over hun eigen afdeling.

Marjolein Munniksma

Eén van deze bezoekers was Marjolein Munniksma. “Ik vind zorg belangrijk en het werk in ziekenhuizen heel interessant. Er gebeurt zoveel en de kans om een kijkje achter de schermen te nemen krijg je niet vaak. Ik kwam rond 10.30 uur aan, waar ik eerst in een kleine file voor de parkeerplaats kwam te staan. Blijkbaar was ik niet de enige nieuwsgierige!"

"Eenmaal binnen werd iedereen in de centrale hal vriendelijk ontvangen met een hapje en een drankje. Een feestelijk welkom op een grijze zaterdag. Ik wist niet precies wat de bedoeling was, maar dat werd me gelijk verteld bij de aanmeldzuil. Ik kreeg een routebeschrijving van de rondleiding en uitleg over het nieuwe aanmeldconcept. Heb je een afspraak in het ziekenhuis, dan meld je je nl. aan bij een aanmeldzuil. Na vertoon van een identiteitsbewijs, ontvang je uit de zuil een ticket, waarop het nummer staat van de polikliniek waar je een afspraak hebt."

"Ik kende dit alleen op vliegvelden en daar werkt het snel en efficiënt. Dat hoop ik ook voor patiënten. Met de routebeschrijving in de hand ging ik met de meute mee op pad en startte optimistisch bij het priklaboratorium van Certe”, vertelt ze verder.

In een lange rij

“We liepen in een lange rij achter elkaar, zo'n drukte had ik niet verwacht. Ik kwam langs de dagbehandeling en hoewel je er liever niet ligt, vond ik de ruimtes heel prettig en rustig. Omdat het vrij druk was en velen benieuwd waren naar de afdeling Ouder Kind Zorg en de Intensive Care (IC), stonden we in de gang erheen een tijd in de rij. Ik ben daarom wat van de route afgeweken en heb gekozen voor de endoscopiekamers en de Medische Beeldvorming. Beide afdelingen hebben ook weer mooie ruime kamers.

"Laboranten op de afdeling Medische Beeldvorming legden met veel geduld de functies van de diverse apparatuur uit, zoals de MRI, CT en mammografie-apparatuur. Ook daar weer een interessante blik in de keuken gekregen."

Karin Strobos

"Om een pauze in te lassen ben ik naar het restaurant gegaan, waar Oost-Groningse mezzosopraan Karin Strobos, een prachtig pianoconcert gaf. Dat had ik niet verwacht! Een prettige onderbreking in de route; genieten van een pianoconcert met een kop thee en een gebakje. Met nieuwe energie ging ik verder naar de eerste verdieping bij de operatiekamers. Hoewel we de OK zelf niet konden bezoeken, werden in een aparte ruimte films vertoond over de indeling van de OK en hoe hier gewerkt wordt. Als toeschouwer heel bijzonder om te zien."

Erg leuke dag

"Al met al vond ik het een erg leuke dag waar ik een uniek kijkje achter de schermen van het nieuwste ziekenhuis in Nederland heb gekregen. Al direct in de centrale hal was ik onder de indruk door de inrichting, het licht en de open ruimtes. Er is veel gebruik gemaakt van glas, dat geeft een fijne sfeer. En ook al was het hartstikke druk, de medewerkers en gastvrouwen stonden iedereen met geduld te woord. Dat gaf een heel welkom gevoel.”