Marco Veeninga van Bebidas y Tapas in Winschoten wil vooruit kijken

Winschoten - Marco Veeninga van Bebidas y Tapas aan het Oldambtplein in Winschoten denkt dat 'zijn' formule werkt. "Het restaurant is zeker levensvatbaar." Hij heeft dan ook grootse plannen.

"Het publiek moet ons echter wel weer weten te vinden", zegt Veeninga, die op 24 augustus het failliete Spaanse tapasrestaurt El Molino overnam. 

Veeninga ging in mei aan de slag bij El Molino en de bedoeling was dat hij, volgens eigen zeggen, op de loonlijst kwam. Dit gebeurde echter niet. Sterker nog: hij kreeg slechts zo nu en dan geld. "En dat gold niet alleen voor mij, ook de andere mensen die er aan het werk waren kregen geen geld."

Vijfhonderd euro pinnen

"Toen ik weer eens aan de bel trok, kreeg ik van de toenmalige eigenaren - El Molino viel onder het bedrijf Havenkade, red. - het bedrijfspasje mee. 'Ga maar vijfhonderd euro pinnen', werd me verteld. Bij de pinautomaat aangekomen, bleek er maar een paar euro op de rekening te staan."

Omdat Veeninga in het concept gelooft, besluit hij het restaurnat over te nemen. "Er is namelijk weldegelijk behoefte aan een tapasrestaurant in de Rozenstad. Dat blijkt uit het aantal mensen dat El Molino wekelijks over de vloer kreeg."

Toch ging de stekker er uit. Noodgedwongen, volgens Veeninga. "Er kwamen plots allerlei lijken uit de kast. Zo bleek dat de leveranciers, net als het personeel, ook niet waren betaald."

Beste stap

"Ik ben toen met mijn advocaat om tafel gaan zitten, om te kijken wat de beste stap was. Volgens hem waren er drie opties: doorgaan en proberen er het beste van te maken, de zaak teruggeven aan de notaris, of de boel omver trekken. Besloten is om het faillisement aan te vragen."

De schuld bij de Belastingdienst was toen een kleine 130.000 euro; geld dat, zo stelt Veeninga, verhaald wordt op de vorige eigenaren. "Zij zijn bestuurlijk verantwoordelijk. Ik ben nu helemaal zelfstandig, en sta los van het bedrijf Havenkade, waar El Molino onder viel."

Het eerste was Venninga, zo stelt hij, heeft gedaan nadat de kruitdampen waren opgetrokken, is het personeel een contract gegeven via payroll. "Dat was de eerste prioriteit. Vervolgens heb ik het aanbod aangepast. Niet alleen losse gerechtjes, maar ook drie- en viergangendiners, met koude voorgerechten, vis- en vlees-, of vis- of vleesgerechten, en een nagerecht. Alles vers bereid."

Verbouwen

In de (nabije) toekomst wil Veeninga de zaak verbouwen. "Het is de bedoeling dat de kelderals bier-, wijn-  en cocktailbar wordt ingericht, en dat de keuken in het restaurant zelf komt, zodat mensen ook kunnen zien hoe de gerechten klaargemaakt worden."

Reserveringen

Verder gaat de website van Bebidas y Tapas (Drinken en Eten in het Colombiaans) nog dit jaar in de lucht. Het restaurant is van woensdag tot en met zondag vanaf 16.00 uur geopend. Voor reserveringen: 0597-853940. Meer informatie op de Facebookpagina (Babidas y Tapas).