Hennephuis Dun Agro in gebruik genomen

Oude Pekela - De eerste particuliere woning in Noord-Nederland, die grotendeels is gebouwd van hennepvezels, is vrijdag aan de Tuinbouwwijk in Oude Pekela, in gebruik genomen.

Cees Dun junior en zijn partner gaan er wonen. Dun is een zoon van Albert Dun, eveneens uit Oude Pekela, die in die plaats een hennep verwerkend bedrijf
exploiteert.

Na onderzoek en proefnemingen is Dun senior erin geslaagd een mortel met onder andere kalk, water en hennephout te fabriceren om deze vervolgens te verwerken tot stevige bouwpanelen. Het huis aan de plaatselijke Tuinbouwwijk heeft muren en een dak van dit materiaal. Inmiddels is achter de woning een tweede hennephuis in aanbouw.

Voordelen

Bouwen met hennep heeft volgens Dun alleen maar voordelen. Het is aardbevingsbestendig, heeft een zeer goede isolerende werking en de panelen zijn vrij eenvoudig te maken. Bovendien is de basisstof hennep altijd aanwezig, omdat het jaarlijks van de akkers wordt gehaald. Voor landbouwers geldt hennep als een zeer voordelig product dat weinig water, geen bestrijdingsmiddelen en nauwelijks kunstmest nodig heeft. Verder laten de wortels na de oogst een goede structuur van de bodem achter.

Het nieuwe huis werd in gebruik gesteld door gedeputeerde Nienke Homan en burgemeester Jaap Kuin van Pekela. Belangstellenden konden vervolgens de woning bekijken. Ook kon de fabricage van de henneppanelen in de fabriek van Albert Dun worden bekeken.