Pekelder Proatcafé goed bezocht

Pekela - Het tweede Pekelder Proatcafé van dit seizoen dat medio vorige week in ontmoetingscentrum De Riggel in Boven Pekela werd georganiseerd is goed bezocht. Ruim zeventig belangstellenden vulden de grote zaal van het dorpshuis.

Gastspreker deze keer was historicus Jochem Abbas uit Sellingen. Hij verhaalde over de ontstaansgeschiedenis en eerste bewoning van de streken Wildeplaats en Hoetsmansmeer. Ook de vroegere Pekelder familie Eltjens werd uitvoerig besproken. Hoetmansmeer was volgens Abbas vernoemd naar één van de eerste landeigenaren in het gebied die de achternaam Huth droeg.

Wildeplaats

De eerste bewoners van de Wildeplaats waren vermoedelijk bouwers en bewoners van plaggenhutten. Waarschijnlijk ging het om deserteurs uit het toenmalige Franse leger die niet opgepakt wilden worden en zich er veilig voelden. De mannelijke tak van de familie Eltjens was generaties lang stadsveenmeester ten tijde van de vervening van de Pekela’s. Ze hadden zeggenschap over de aanleg van wijken, kanalen en sluizen en waren verder verantwoordelijk van de inrichting van de veenkavels. Een straat in Oude Pekela werd naar de familie vernoemd.

Eigen werk

Trijnko Pelgrim las voor uit eigen werk. Een gedicht en een stukje proza dat handelde over een bijzondere intocht van Sinterklaas in Oude Pekela, een groot aantal jaren terug.

Zanger Bob Heidema, leadzanger van de bekende Groningstalige formatie De Stroatklinkers zong een serie luisterliedjes.

Proatcafé, georganiseerd door de Culturele Commissie Pekela en Stichting Siepco wordt deze winterperiode nog twee keer gehouden. In februari in De Binding in Oude Pekela en in maart in De Kiepe in Nieuwe Pekela.