Veur Mekoar, Mit Mekoar wil brug slaan tussen gemeentelijke zorg en eigen verantwoordelijkheid

Westerlee - Westerlee heeft een levendig netwerk als het gaat om het naar elkaar omkijken en verschillende vrijwilligersverenigingen. Een van die verenigingen is Veur Mekoar, Mit Mekoar. Een stichting die zich bezighoudt met participatie en naar elkaar omkijken.

Binnen de nieuwe wereld, waarin de gemeente verantwoordelijk is voor de ‘zorg’ voor haar burgers en zij  de verantwoording heeft gekregen om door middel van WMO- gelden de zorg binnen de gemeente zelf te organiseren, is er de opdracht meegekomen om de zorg niet alleen in te zetten voor hulpverlening, maar ook de opdracht om de samenleving meer zelf verantwoordelijk te maken (participatie).

Westerlee

"In Westerlee zijn we niet gaan afwachten wat dit betekent voor zorgtoewijzingen maar zijn we aan de slag gegaan om te zien hoe we hierin ook initiatief kunnen nemen. Simpelweg, we vinden het een goede gedachte om gewoon een beetje aandacht voor je naaste. Je kunt ellende voorkomen door je ogen en oren open te hebben voor wat er gebeurt in het dorp. Een vrijwilliger die een kop koffie drinkt bij iemand die even niet lekker zit. Een plek waar je naartoe kunt als je je eenzaam voelt of iets zinvols wilt doen", zegt Wilbert van Beek, bestuurslid van Veur Mekoar, Mit Mekoar (VMMM).

"We bruisen als VMMM van gedachten en plannen. Het ontbreekt ons  voor een deel aan kennis en middelen. We zijn met gemeente en welzijn Oldambt (Tinten, red.) in gesprek gegaan met de vragen: Hoe kunnen we nou vanuit de gemeenschap een brug slaan tussen gemeentelijke zorg en eigen (onderlinge) verantwoordelijkheid? en Hoe kunnen we binnen het dorp iets opzetten waarbij we elkaar vinden en het leefklimaat verbeteren? 

Pilot

"We kwamen uit op een pilot in Westerlee waarin een dorpsondersteuner vanuit Welzijn (Tinten) ingezet kan worden om de brug tussen hulpverlening en samenleving te slaan. De opdracht hiervoor schreven we vanuit de gemeenschap. Deze dorpsondersteuner is zich nu met ons aan het oriënteren en aan het plannen maken."