Bloemetje van de Week voor Christina Stuut uit Oude Pekela

Winschoten/Oude Pekela - Tientallen inwoners van Oldambt, de voormalige gemeente Bellingwedde en Pekela worden iedere week genomineerd voor het Bloemetje van de Week. Dit keer gaat het boeket bloemen naar Christina Stuut uit Oude Pekela. Ze werd genomineerd door Ria Stuut.

Ria schreef: “Ik gun het mijn schoonzus Christina Stuut. Omdat ik ontzettend trots op haar ben. Kort geleden kreeg ze een maagverkleining. Nu kan men wel zeggen o dit doen er zoveel. Maar hier gaan jaren aan vooraf. Proberen af te vallen, als een jojo weer terug met nog meer kilo's. En ze is en blijft altijd lief en lachen.”

We worden hartelijk ontvangen in het rijtjeshuis in Oude Pekela. “Kom binnen! Willen jullie koffie! Ik had nooit gedacht dat ik uitgekozen zou worden!”

Rond de zware eikenhouten salontafel in de gezellige huiskamer zitten Ria en haar vriend Heine. En Peter, de echtgenoot van Christina. Op een bureautje staan twee bokalen die gewonnen werden met de postduiven. "De andere prijzen staan allemaal boven ..."

Peter en Christina zijn nu 24 jaar bij elkaar. Peter zegt lachend: "Ik heb haar gered uit Finsterwolde .. Ontwikkelingshulp hé .."

Schienvat

“Ik was een bang, verlegen meisje”, zegt Christina:  “Ik kreeg hulp van het Riagg. Naar jongerenhuis het Schienvat ging ik wel. Om onder de mensen te zijn.  Echt dik was ik niet. Maar ook geen grassprietje. Toch voelde ik me niet geaccepteerd. Peter steunde me altijd. Bijvoorbeeld met het halen van het rijbewijs. Ik durfde niet naar de theorieles. Maar Peter bracht me en bleef om zeker te zijn dat ik niet spijbelde.”

Ze laat een foto zien genomen in januari: “Hier woog ik 168 kilo. Kon niet traplopen. Peter deed alles boven. Ik werd direct moe. Het was zo moeilijk om kleren te kopen. Zo strak. En dan ging ik maar diëten.”  

Ria vult aan: “Bij De Raad in Winschoten hing vroeger zo’n oversized spijkerbroek buiten. Als we daar langs liepen, zei Christina: als ik daar in pas, ga ik echt afvallen .. maar verder praatte ze er nooit over. Dat vind ik ook zo knap. Ze praat nu veel makkelijker over haar gewicht.“

Vanwege het overgewicht had Christina last van meer kwalen. Ze heeft fibromyalgie, een soort reuma. Met heftige pijnen in spieren

Verhalen

Peter: “We hoorden wel verhalen over maagverkleining, en dat het niet goed was gegaan. Dus wij stelden steeds uit. Ik kan het niet voor je beslissen, zei ik dan. Even een maagverkleining? Het is echt een grote ingreep. En daarna is er ook veel dat je moet laten.”

Eind januari dit jaar had ze de eerste afspraak in Leeuwarden. “Ik had al zoveel diëten gehad. Vorig jaar nog een koolhydraatarm dieet.” 

Ria zegt: ”Ze was helemaal geel. Nee grauw. Geen brood. Geen aardappelen. Ze moest stoppen van de huisarts.”

Na het gesprek in Leeuwarden ging de knop om. “Iedere dag zes keer eten. Geen cola meer drinken. Daar was ik jarenlang aan verslaafd. Maar ik heb het direct aan de kant gezet. Stoppen met roken. En begonnen met sporten. Dat doe ik sinds juni. Drie keer per week. Sinds januari ben ik al 41 kilo kwijt.”

Op haar mobiel heeft ze een filmpje waarop te zien is hoe ze aan het sporten is bij Sportfabriek Brittania. Mensen in alle soorten en maten en van jong tot oud zijn er intensief aan het bewegen. “Het is er altijd groot feest. Ik hou daar wel van. Ik had nooit gedacht dat ik sporten leuk zou vinden.”

Geopereerd

De eerste dinsdag in september werd Christina geopereerd. En twee dagen later was ze al weer thuis. “Doordat ik mijn leefgewoonte al had aangepast, ging het herstel best voorspoedig. Ik deed alles langzaam. Maar dat is juist goed.”

Toen kon ze zorgen voor haar man.

Op de salontafel ligt een kleine afstandsbediening met een antenne. 
“Dat is van de neuromodulatie,” zegt Peter. “In 2008 werd ik al geopereerd voor hernia. Maar ik kreeg toch weer last. En ik reageerde niet goed op de medicijnen die ik kreeg: er kwamen hallucinaties. Toen kwam er de mogelijkheid om via elektrische zenuwstimulatie iets aan de pijn te doen. Daar moest ik dan voor geopereerd worden. Maar dat wilde ik pas nadat Christina hersteld was.”

Christina heeft nu meer energie. “Al jarenlang werkt mijn schildklier niet goed. Nu, met het afvallen hebben we dat eindelijk op de regel kunnen krijgen. En ook de klachten van de fybromyalgie zijn minder. De pijn is niet weg. Maar wel te verdragen. Eerder liet ik het servies en alles wel vallen. Dat is nu niet meer zo.”

Ria zegt: “Ze doen altijd heel vrolijk met z’n tweeën. Maar dat gaat niet vanzelf..”

Nomineren

Iemand nomineren voor het Bloemetje van de Week kan via
www.facebook.com/BloemetjeVanDeWeek