Ik had een Jip-en-Jannekeverhouding met Hilvertje

Wedde/Vlagtwedde - De leden van de Historische Vereniging Westerwolde (HVW) ontvingen het winternummer van Terra Westerwolda per post. Het blad is ook weer verkrijgbaar bij verschillende (boek)winkels in de regio.

In dit nummer onder andere een groot interview van Hans ter Heijden met Doede Bruinsma (1926). Hij bracht zijn jeugd door in Harpel en al trok Doede toen hij begin twintig was de wijde wereld in, hij voelt zich nog altijd verbonden met dit dorp. Als kind had hij met zijn buurmeisje Hilvertje een ‘Jip-en-Jannekeverhouding’. Kunstschilder

Geert Schreuder liet zich door deze ontboezeming inspireren en maakte er een illustratie bij, die ook de cover siert.

Bezoek aan klooster Ter Apel in 1835
Het jaar 2018 is uitgeroepen tot het Karl Marxjaar. Het is 200 jaar geleden dat deze bewonderde, maar ook verguisde revolutionair werd geboren. Tjarko van Dijk zocht uit of zijn denkbeelden ook doordrongen in Westerwolde en het Oldambt. Mevrouw Bruining-Principaal maakte als achttienjarige angstige uren door tijdens de bevrijding van de Wedderbergen. Haar herinneringen beschrijft ze in een indrukwekkend verhaal. Het voormalige klooster in Ter Apel was in 1835 het reisdoel van schoolmeester Jan Gerrits Rijkens. Erik Wubs wijdt een artikel aan het reisverslag dat Rijkens hierover schreef.

Deftig zwart
Fraaie foto’s van de veelal zwarte damesmode van rond 1900 sieren dit nummer. Ze geven een beeld van de collectie van museum De Oude Wolden in Bellingwolde. In de literatuurserie schrijft Hans ter Heijden over dichter Kees Stip, die al in 1991 voorzag dat de gaswinning in Groningen veel ellende zou veroorzaken.

Bert Jan Hartman sluit met deel 2 het verhaal over het noodlot van zijn grootvader Lammert Huizing in de Tweede Wereldoorlog af. In deze Terra Westerwolda natuurlijk ook nog de vaste rubrieken, zoals de tot nadenken stemmende column ‘Omzien’ van Tjarko van Dijk. En ook Sanne Meijer was weer onderweg; deze keer ontdekte ze het Bisschopskerkhof van Jipsinghuizen.

Meer informatie

Meer informatie op verenigingwesterwolde.nl.