Werkgroep Oldambt van Amnesty International houdt actie Write for Rights

Winschoten - Omstreeks 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens wordt ook in de gemeente Oldambt aandacht gevraagd voor de mensenrechten. Werkgroep Oldambt van Amnesty International houdt op 8 december de actie Write for Rights

Dit jaar wordt actie gevoerd voor vrouwelijke mensenrechtenactivisten van over de hele wereld. Vrouwen die hun nek uit durven te steken voor anderen krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting.

Mensen kunnen op deze zaterdagmiddag twee voorgedrukte brieven ondertekenen. Entje voor Nonhle Mbuthana en een brief voor Atena Daemi.

Nonhle Mbuthana

Al generaties lang woont de familie van Nonhle Mbuthana aan de zuidoostkust van Zuid-Afrika. Ze worden nu bedreigd door mijnbouwbedrijven die titanium willen opgraven. Nonhle verzet zich hier al 10 jaar tegen en dat is gevaarlijk. Een collega van haar werd vermoord en zelf overleefde ze een aanslag. Aan de president wordt verzocht om bescherming voor haar en om een onderzoek van de bedreigingen.

Atena Daemi

Atena Daemi woont in Iran. Zij is 30 jaar en verzet zich tegen de doodstraf. Zo deed ze mee aan een vreedzaam protest tegen een executie van een jonge vrouw. In oktober 2014 werd zij gevangengezet. Atena zat 51 dagen in eenzame opsluiting en onderging vernederende verhoren. Zij is nu veroordeeld tot 7 jaar gevangenschap wegens samenkomen en samenzwering tegen de nationale veiligheid. Er wordt gevraagd om haar onmiddellijke vrijlating.

Naast het ondertekenen van brieven heeft de werkgroep ook onder andere kerstkaarten en kaarsen te koop.