Burgerbelangen Oldambt: Gemeente, laat je panden niet verpauperen

Winschoten - Wethouder Laura Broekhuizen liet weten dat de gemeente Oldambt binnen afzienbare tijd de zogenaamde excessenregeling aan zal scherpen. Eén van de drijfveren om dat te doen was het verval van de gebouwen aan de Stikkerlaan in Winschoten.

Dat was, zo stelt Burgerbelangen Oldambt, een jaar geleden. "Nu, meer dan een jaar later, is er niets veranderd aan de desolate aanblik van de verwaarloosde panden aan de Stikkerlaan." 

En dat erwijl de gemeente nu meer middelen heeft om de eigenaren te bewegen iets aan hun eigendommen te doen, constateert Alexander Nicolai van Burgerbelangen Oldambt: "Door de aanscherping kan de gemeente bijvoorbeeld sneller naar de rechter stappen."

Effect

Omdat de situatie rond de genoemde panden aan de Stikkerlaan desondanks nog niet is gewijzigd, vindt Nicolai vreemd. "De vraag of de regeling effect heeft is dan ook een legitieme."

Ook plaatst hij zijn vraagtekens bij de staat van een aantal (dichtgespijkerde) panden aan de Blijhamsterstraat. De panden staan al jaren leeg en vallen van ellende uit elkaar. "Om de panden hangt een nare muffe geur", zegt Nicoali. "De panden aan de Stikkerlaan zijn zelfs mooier dichtgespijkerd." Het gaat volgens hem om gemeentelijk vastgoed.

"Even verderop in de Torenstraat staat ook een pand van de gemeente. Ook de toestand van dit pand gaat zienderogen achteruit."

Het goede voorbeeld

Burgerbelangen Oldambt awil dan ook van de gemeente weten wanneer zij deze gemeentelijke panden aanpakt en veilig maakt. "Het kan toch niet zo zijn dat de gemeente naar een ander wijst zonder zelf het goede voorbeeld te geven", stelt Nicolai.

Burgerbelangen Oldambt ziet het liefst dat de gemeente eerst de gemeentelijke leegstand aanpakt alvorens zich te richten op andere projecten. De partij doelt daarbij onder meer op het project Poort van Winschoten.

Excessenregeling

Juli vorig jaar liet Broekhuizen in het Dagblad van het Noorden weten te hopen dat de verpauperde panden aan de Mr. D.U. Stikkerlaand weg te krijgen voordat de excessenregeling zou zijn aangescherpt. "We praten momenteel met de eigenaar", liet ze in het DvhN weten, "de panden zijn inmiddels al dichtgespijkerd, maar we willen graag dat ze worden gesloopt.’’