Ondernemers uit Zuid- en Oost-Groningen onder de indruk van expeditie Colombia

Winschoten - "We zijn zeer verrast!" Dat is het beeld van een groep ondernemers uit Zuid- en Oost-Groningen. Op initiatief van de Rabobank bezochten zij Colombia.

"De Colombianen zijn ontzettend aardig. Bij elk bedrijf werden we met open armen ontvangen." Harry Scholte (directeur Rabobank): "We zijn erg onder de indruk van hun coöperatieve kracht. De wil om samen er iets van te maken is groot. Onderwijs, overheid en ondernemers gaan samen voor een hoger doel. Eigen belang is daaraan ondergeschikt. Daar kunnen we in Nederland heel veel van leren."

Meest onder de indruk

Het meest onder de indruk zijn de Groningers van het bedrijf The Elite Flower. Een bloemenbedrijf met 6 vestigen in Colombia, heeft net buiten de hoofdstad Bogota, een vestiging van 700 hectare bloemen. Vooral rozen. Maar ook alle kleuren Gerbera’s geven de kassen met plastic daken een kleurrijk geheel.

Midden tussen de kassen staat een private school opgericht door de Foundation van The Elite Flower. Daar krijgen 800 kinderen dagelijks les. Voor de jongsten is er dagopvang. Met deze school willen de ondernemers van Elite Flower bijdragen aan de toekomst van Colombia.

Ontroerend

Chiel Siemers: "Het is ontroerend als je ziet hoe deze kinderen op een toegankelijke manier met ons om gaan. Ze leren er Engels en passen dat gelijk toe. ‘Hello sir, I’m Diego and what’s your name?’ Omdat er te weinig plek is voor alle kinderen mag elke werknemer één van haar kinderen brengen. Het kost ze 12,50 euro per maand. De overige kosten 250 euro betaalt de foundation. Dit betekent heel veel voor de gezinnen op het platteland. Deze kinderen zijn geen toekomstige werknemers van Elite Flower maar wel degene die de toekomst van de families en hun omgeving gaan versterken."

Kennis uit Nederland

Harry Scholte: "De Colombianen lopen niet zozeer voorop in de nieuwste technieken. Veel kennis halen ze uit Nederland. Waar ze wel slim in zijn is ontwikkelingen samen brengen en zo toe te passen dat ze snelle vooruitgang boeken. En dat is nu innovatie! Ik hoop dat onze minister-president Rutte, die zondag vertrekt met zijn handelsmissie naar Colombia, dat ook zo zal ervaren. Een aantal ondernemers heeft leuke contacten weten te leggen. Dat is een mooie bijkomstigheid van een dergelijke reis."

Rockstart

En verder: "Ook onze startups Rick Lem en Sanne de Gooyer deden veel ervaring op. Van Rockstart bijvoorbeeld dat jonge startups in vijf maanden naar een hoger plan tilt. Maar ook leerden ze van de meereizende ondernemers. Of we ook nog bang zijn geweest? Geen moment. De vriendelijke mensen, de kleurrijke omgeving en de mooie natuur zijn prachtig. En ja zoals in elke grote stad (Bogota telt 10 miljoen mensen, red.) vind je er criminaliteit."