Klots - Pannenkoeken (column David Stolk)

Winschoten - Onze leeuwenhelden hebben op een prachtige Duitse manier gelijkgespeeld tegen de Duitsers. Drie dagen daarvoor hebben ze de Franse haan een koppie kleiner gemaakt. Met een Franse arrogantie Panenkaade schoot Memphis de bal in de touwen. De wedstrijd tegen onze oude vijanden was niet best. Totdat ‘onze’ Dwight Lodeweges de opstelling omgooide. Virgil in de spits. Kortom, op zijn veenkoloniaals, alles op de lange voorin! Dat wordt op geen enkele trainerscursus geleerd.

In de uitzending van Lubach werd duidelijk uitgelegd om welke knikkers er eigenlijk
gespeeld wordt in de nieuwbakken Nations League van de UEFA. Naast een zak geld wordt er namelijk ook gespeeld om eventuele playoffs van Divisie A als je je als land nog niet hebt gekwalificeerd voor de Europese kampioenschappen. Niet voor de Nations League. Het komt op mij iets vooroorlogs over. Een soort voorloper van de Europa Cup I of zo. De tune van het toernooi is de B-kant van die van de Champions League. Het toernooi lijkt het betere jatwerk van de Davis Cup in tennis en de Six Nations in Rugby.

Het gaat weer allemaal om geld

Kortom, het gaat weer allemaal om geld. Behalve bij de internationals zelf. Zo lijkt het. De hele stemming rondom ‘#OnsOranje’ (braak) lijkt totaal omgeslagen. Van geldverslindende playboys naar de perfecte schoonzoon van de andere kant van de straat. Virgil van Dijk lijkt een exponent van deze knuffelleeuwen. Hij gaf een meisje zijn trainingsjasje en knuffelde zelf de scheidsrechter omdat hij net zijn moeder had verloren. Lief, menselijk, aardig en leuk. Natuurlijk. Maar is dat nu zo uitzonderlijk? Als er voor je een meisje staat, dat je dan je trainingsjasje met dat rare ING erop afgeeft aan een rillend kindje, dat nog net geen zwavelstokjes aan het verkopen was. Dat zou zelfs minister Wiebes doen.

Doelloos

Onze jongens zitten ook niet meer doelloos op een scherm te staren met een veel te grote koptelefoon, nee, ze spelen 30 seconden. Een spel waarin je iets moet uitleggen aan de hand van een paar steekwoorden. Hilarisch. Zelfs ‘badboy’ Memphis hangt de barmhartige Samaritaan uit. De kok, verzorger en trainer lopen nu met hem weg in plaats van uit de weg. Memphis heeft het licht gezien.

Ik vraag me af hoe de kern van PSV omgaat met deze vorm van volledige integratie. Of de andere harde kernen van supportersgroepen. Die zich van hun beste kant hebben laten zien bij de diverse Sinterklaasintochten. Willen ze nu meer of minder zwarte pieten in Nederland?

Soft en gezapig

Het komt allemaal wel weer een beetje soft en gezapig over. Wat een pannenkoeken, denk ik dan. We smullen met ons allen toch van een Edgar (‘de trainer moet zijn hoofd uit sommige spelers hun reet halen’) Davids, een leuke zwempartij in de kelder van een hotel of de vliegende dokter Ted Troost? Dat zijn de lekkere, sappige verhalen die je wilt horen rondom die overbetaalde profs.

In het Groningse dialect bestaat een uitdrukking. ‘De eerste pankouken binnen veur de kinder.’ Met andere woorden. Heel veel plezier met je Nations League cup. Maar op de EK wint Duitsland toch weer in blessuretijd.