'AED's moeten veel meer buiten hangen'

Regio - Bart Boskers aan de Kerklaan 11 in Oude Pekela is een actie gestart om de 'anti-hartstilstandapparaten', AED’s, veel meer buiten te laten hangen. "Nu hangt verreweg het merendeel binnen. Dat betekent dat in de avonduren en 's nachts er bij een hartinfarct niemand bij kan", aldus de initiatiefnemer.

Boskers is zijn actie in eerste instantie begonnen om geld in te zamelen. Hij is een kleine 4000 euro nodig om drie AED’s veilig buiten te plaatsen. In verlichte, verwarmde kasten die tevens hufterproof zijn. Veel bedrijven in Pekela hebben volgens de Pekelder inmiddels een bedrag toegezegd.

"Als ik qua financiën op drie locaties een kast kan installeren doet de gemeente ook mee."

Locaties

Op de websites ‘Hart Veilig’ en ‘AED in de Buurt’ is te zien hoeveel apparaten zich in de gemeente Pekela bevinden en wat de locaties zijn. "Maar de meeste hangen binnen en dat is niet goed", zegt Boskers. "In principe moet iedereen weten waar hij of zij in de directe omgeving terecht kan."

Bart Boskers zou graag zien dat het systeem ‘AED Buiten’ over heel Pekela zou worden uitgerold. Buurtbewoners krijgen een pincode waarmee de kasten kunnen worden geopend. "Na een druk op de knop vertelt het apparaat precies wat er moet gebeuren."

Hartstilstand

Na een hartstilstand of een -infarct zijn de eerste zes minuten van beslissend belang. Wordt in deze periode afdoende gereageerd en of behandeld dan heeft de patiënt goede kansen om zonder blijvende schade verder door het leven te kunnen. Wanneer iemand met een persoon in aanraking komt die plotseling hartproblemen krijgt dan moet als eerste onmiddellijk het telefoonnummer 112 worden gebeld.

BHV-ers die toevallig in de buurt zijn en die zich bij ‘Hart Veilig’ hebben aangemeld, krijgen op hun telefoon een alarmering met de locatie waar ze naar toe moeten. Omstanders die weten waar de AED hangt en die de pincode kennen, moeten ook direct aan de slag. Inmiddels is ambulancepersoneel in aantocht die bij aankomst de re-animering direct overnemen.

Drie kasten

Bart Boskers probeert, zoals gemeld, in eerste instantie drie kasten te kunnen plaatsen. In de Roomse Wijk, in de Wedderwegbuurt en in de omgeving van garage Dijkhuizen. Alle drie in Oude Pekela. Komt er voldoende geld binnen dan volgt een verdere uitrol. Inmiddels is ook in de wijk Oud Alteveer in Nieuwe Pekela een dergelijke actie begonnen.

Doneren

Mensen die willen doneren kunnen dit doen op het nummer NL18RABO0351702040, ten name van EMS, onder vermelding van AED.

Meer informatie

Wie meer informatie wil kan mailen met AEDPekela@gmail.com.